Peste 600 de bolnavi aşteaptă bani de proteze de la CAS

Peste 600 de gorjeni cu deficienţe aşteaptă bani de la Casa de Asigurări Sociale pentru a-şi putea achiziţiona dispozitive medicale: aparate auditive, proteze pentru membru inferior, încălţăminte ortopedică, orteze pentru membrul superior şi coloana vertebrală. Din cauza banilor insuficienţi alocaţi pentru trimestrul I, cererile bolnavilor vor fi selectate. Bolnavii care doresc dispozitive performante sunt nevoiţi să plătească zeci de milioane.

164 cereri pentru proteze auditive, 288 cereri pentru soluţie vascoelastică, 26 cereri pentru proteze pentru membrul inferior, 63 de cereri pentru dispozitive de mers, 25 cereri pentru orteze pentru coloana vertebrală, 3 cereri pentru orteze pentru membrul superior, 22 cereri pentru orteze pentru membrul inferior, 18 cereri pentru încălţăminte ortopedică şi 13 cereri pentru dispozitive pentru deficienţe vizuale.

Criterii de prioritate

CAS Gorj are prevăzut, pentru trimestrul I, pe acest capitol, un buget de 269.000 de lei, banii insuficienţi pentru a onora toate solicitările. Din acest motiv reprezentanţii CAS Gorj au emis anumite criterii de prioritate pentru acordarea dispozitivelor medicale: aparate pentru administrare continuă cu oxigen pentru asiguraţii cu insuficienţă respiratorie, dispozitive pentru protezare stomii şi pentru incontinenţă urinară ( pungi necesare bolnavilor operaţi de cancer de colon), orice fel de dispozitiv medical cuprins în pachetul de bază pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Un alt criteriu de prioritate pentru emiterea deciziilor îl reprezintă ordinea depunerii cererii. Asiguraţii care doresc aparate performante sunt nevoiţi să plătească zeci de milioane pentru achiziţionarea lor. “Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte decât preţul de referinţă. Persoanele care doresc dispozitive mai performante sau de o anumită firmă vor trebui să achite valoarea acestora. De exemplu, pentru un aparat auditiv preţul de referinţă este de 9 milioane, însă cele de firmă sau performante pot costa mult mai mult”, a declarat Daniel Şurlea, directorul Direcţiei Relaţii cu Furnizorii din cadrul CAS Gorj.        

De la începutul anului 2010 şi până în prezent au fost soluţionate 222 de solicitări.

  

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: