Peste 75% dintre “profesorii” de şoferi riscă să fie traşi pe dreapta

Zeci de instructori auto din judeţul Gorj care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate riscă să rămână fără activitate odată cu apariţia noilor norme de autorizare.

Noile norme de autorizare a instructorilor auto care vor fi definitivate în cel mult două săptămâni vor lăsa fără activitate zeci de instructori gorjeni. Dacă, în prezent, pe lângă instructorii auto angajaţi la cele 33 de şcoli de şoferi autorizate din Gorj, îşi desfăşoară activitatea mai mult de 100 de instructori auto persoane fizice, după intrarea în vigoare a noilor reglementări legale, numărul acestora din urmă se va reduce considerabil. Până în prezent, instructorii auto puteau să îşi desfăşoare activitatea doar în baza atestatului şi al certificatului de la Registrul Comerţului, însă noile reglementări prevăd ca aceştia să fie autorizaţi şi atestaţi şi de Autoritatea Rutieră Română. O altă noutate care se regăseşte în actul legislativ prevede că instructorul auto autorizat ca persoană fizică să fi activat ca angajat cu normă întreagă ca instructor auto în cadrul unei şcoli de conducători auto o perioadă de minim 3 ani.

„Nu vor mai putea profesa”

Potrivit directorului ARR Gorj, Ilie Dăianu, noile norme care vor intra în curând în vigoare vor duce la scăderea numărului de instructori auto persoane fizice. „Deocamdată totul este doar la stadiul de proiect însă într-o săptămână, maxim două, acesta va fi definitivat. Cei care nu vor putea respecta noile prevederi au posibilitatea să se angajeze la şcoliile de şoferi autorizate sau, în cel mai rău caz nu vor mai putea profesa”, a precizat Ilie Dăianu. Totodată, pentru obţinerea autorizaţiei de instructor auto autorizat,  solicitanţii mai trebuie să deţină permis de conducere valabil pentru categoria/subcategoria pentru care solicită autorizarea; atestat de pregătire profesională de instructor auto pentru categoria/subcategoria pentru care solicită autorizarea; certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, ca persoană fizică autorizată; Certificat de înregistrare fiscală eliberată de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În plus, viitorul instructor nu trebuie să fi fost condamnat pentru infracţiuni care îl fac incompatibil cu calitatea de instructor auto prevăzute de legislaţia în vigoare, să fie apt medical şi psihologic pentru efectuarea activităţii de instructor auto şi nu a avut suspendat, în perioada de 36 luni în care a fost angajat ca instructor auto al unei şcoli de conducători auto, permisul de conducere şi/sau atestatul de pregătire profesională de instructor auto.

Condiţii greu de îndeplinit

Instructorii auto gorjeni chestionaţi de „Pandurul” au declarat că tot ceea ce ştiu este doar la nivel de zvon şi că, oficial, nu i-a informat nimeni despre nimic. “Urmează să avem o şedinţă în care ni se vor explica noile prevederi şi condiţiile pe care va trebui să le îndeplinim. Ceea ce ştim este doar din discuţiile pe care le-am purtat între noi. Oricum, dacă vor rămâne toate condiţiile prevăzute în proiect, cred că doar 20-25% dintre cei care sunt în prezent instructori autorizaţi ca persoane fizice vor putea obţine atestatul de la ARR. Restul dacă se pot angaja la o şcoală de şoferi bine, dacă nu...”, a declarat, un instructor auto persoană fizică.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: