Peste zece licee rămân fără o clasă de a IX-a

Peste zece licee din Gorj vor elabora pentru anul școlar viitor un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă la nivelul clasei a IX-a. Asta pentru că în acest an la examenul de bacalaureat procentele de promovabilitate au fost sub 15%, iar conform unei metodologii realizate de Minsterul Educației, unitățile de învățământ aflate în această situație vor avea o clasă a IX-a mai puțin. Este și cazul grupurilor școlare din Bustuchin, Roșia de Amaradia, Tismana, Bârsești, Baia de Fier sau Stoina, care au înregistrat procente îngrijorătoare la acest examen.

Grupurile școlare din Bustuchin, Tismana, Bârsești, Roșia de Amaradia, Baia de Fier, Peștișani, cu procente de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din această vară, vor avea o clasă a IX-a mai puțin din anul școlar 2011-2012. Ministerul Educației anunţă că unitățile aflate în această situație ”vor proiecta pentru clasa a IX-a zi, un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă”. Nu sunt cuprinse aici liceele care au doar câte o clasă a IX-a, a X-a, a XI-a sau chiar a XII-a. Cel care va elabora propunerile pentru proiectul planului de școlarizare, precum și al rețelei de învățământ va fi Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj. Înainte va fi realizat un studiu ce va urmări analiza posibilităților cuprinderii elevilor care promovează clasa a VIII-a în ciclul inferior al liceului. Noua rețea școlară, propusă de autoritățile locale, va fi înaintată de inspectoratele școlare către Ministerul Educației pentru avizare până pe 20 ianuarie 2012. Până la ora actuală rețeaua școlară, care cuprinde toate unitățile de învățământ din județ, a ajuns la Inspectoratului Școlar Județean Gorj, iar conform reprezentanților acestei instituții, niciun primar nu a aprobat vreo comasare pentru anul școlar viitor.

Clasa pregătitoare, la școală și la grădiniță

În ceea ce privește clasa pregătitoare, aceasta va putea funcționa atât la nivelul școlilor, cât și la nivelul grădinițelor acreditate sau autorizate. Înscrierea în clasa I a copiilor care au împlinit șapte ani va fi asigurată de ISJ Gorj, cât și înscrierea în clasa pregătitoare a elevilor de șase ani împliniți până la începerea anului școlar sau până la finele anului calendaristic. La nivelul unităților din județ deja au început înscrierile neoficiale pentru grupa pregătitoare. La această clasă vor susține cursuri atât învățătorii, cât și educatorii.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: