Peşterile din Laos, explorate de o gorjeancă

S-a întors din Expediţia de Explorare Speologică şi Subacvatică „Laos 2010”, realizată în unul din ultimele locuri virgine din lume în domeniul speologiei. Este vorba despre gorjeanca Elena Buduran, originară din Novaci şi cu o experienţă în speologie de şase ani, care împreună cu o echipă de exploratori români şi francezi au bătut recordul de scufundare în peşterile din Laos.

„Cel mai greu, mi s-a părut parcursul prin junglă. Trebuia să ajungem până la peşteri, unde era foarte cald, iar umiditatea era foarte mare. Tot timpul trebuia să te uiţi în stânga şi în dreapta pentru că erau tot felul de şerpi. Nici viperele de peste doi metri lungime nu s-au ascuns de noi, astfel că în peştera Tham Khamouk, la peste 200 metri de intrare am avut o întâlnire cu una din reprezentantele acestei specii veninoase. O caracteristică a peşterilor din acea zonă este ascuţimea crestelor calcaroase, a muchiilor. Fiecare pas era o problemă”, spune gorjeanca. Cu mult curaj, speologii au reuşit să străbată cea mai mare peşteră din Laos, care atingea 25 de kilometri. Expediţia a fost pregătită în prealabil prin alte trei, realizate în 2006, 2008 şi în 2009.  Pe lângă obiectivele specifice, a avut şi o latură umanitară. „Am dus copiilor dintr-un sat izolat din junglă, Ban Non Ping, rechizite, iar la întoarcere le-am lăsat toate medicamentele pe care le aveam la noi. M-au impresionat oamenii locului, care erau foarte primitori şi naturali”, adaugă Elena Buduran. O sarcină dificilă pentru aventurieri a fost cea legată de transportul echipamentelor. „Au fost trimise în Laos cu câteva luni înainte, iar o mare parte dintre acestea au fost lăsate acolo pentru că ne-am hotărât ca în anul viitor să întreprindem o altă expediţie. Ceea ce m-a surprins a fost căldura şi umezeala din peşteri. Toate aceste lucruri te cam epuizează”, mai adaugă Elena Buduran.

Obiective atinse

Printre obiectivele atinse prin intermediul acestei expediţii se numără explorarea şi topografierea a peste 18 kilometri de galerii de peşteră, din care 4, 5 kilometri de galerii complet inundate, explorate prin scufundare, explorarea unui număr de peste 40 de peşteri. „Un alt obiectiv atins a fost traversarea completă a unui munte prin scufundare în râul subteran din Nam Kouang, în zona satului Ban That. Scufundarea reprezintă un record prin cei peste 400 metri de galerii inundate ce au fost explorate în premieră”, spune Tudor Marin, responsabilul expediţiei din partea Federaţiei Române de Speologie.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: