Piatra de pe Calea Eroilor nu e prost pusă, este ”țesută”. Explicațiile arhitectului!

Arhitectul Dorin Ștefan, cel care a gândit proiectul de punere în valoare a Căii Eroilor din Târgu Jiu, a vorbit, într-o conferință de presă, despre modul în care merg lucrările pe acest tronson. A explicat și de ce există imperfecțiuni privind piatra așezată pe această stradă: Se taie cu fierăstrăul mecanic, nu cu laserul pentru că nici piatra folosită de Brâncuși nu a fost una perfectă.

De asemenea, arhitectul mai spune că dacă la final nu-i va plăcea cum arată nu va semna procesul verbal de recepție. 


 „Tot ce vedeți pus în operă înseamnă piatră cu o serie întreagă de imperfecțiuni pentru că nici piatra pe care a folosit-o Brâncuși nu a fost un granit sau un material extraordinar de dur. A fost o piatră locală, o piatră care are imperfecțiuni și poartă semnele trecerii timpului și atunci piatra pe care o avem este o piatră locală, din România. E luată din nordul țării, dintr-o carieră de andezit. Este tăiată cu fierăstrăul mecanic. Nu este tăiată la laser sau jet de apă. Este pusă de meșteri. Tot mobilierul urban pe care îl facem este meșteșugărit. Nu este un mobilier cumpărat de la firmele mari și pe care le întâlnim peste tot prin Europa”, a declarat arhitectul Dorin Ștefan.

În plus, mobilierul urban și corpurile de iluminat sunt realizate tot de meșteri. „Corpurile de iluminat sunt manufacturate, băncuțele pe care o să le vedeți sunt la fel. Piatra este pusă cu meșteri, așa cum văd ei țeserea. Totul vine din ideea de a țese aceste materiale și nu o întindere de covor roșu”, a mai spus Dorin Ștefan.

Constructorul care se ocupă de lucrările de pe Calea Eroilor a mai primit un răgaz de la autoritățile locale. A fost prelungit contractul cu încă șase luni. Patru sunt pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor și încă două pentru verificarea lucrărilor și recepție.

„Ne-am luat ca marjă încă două luni. Din momentul în care se finalizează lucrarea, comisia de recepție trebuie să mai aibă o perioadă de timp pentru că sunt anumite mici modificări pe care constructorul trebuie să le realizeze după ce comisia se deplasează pe Calea Eroilor”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

Directorul de Investiții din cadrul primăriei vede termenul de 30 octombrie drept rezonabil. „Am evaluat lucrările executate și ce a mai rămas de executat. Lucrările executate, partea cea mai complexă, care a necesitat anumite reglementări a fost realizată. Restul are în vedere strict pavimentul și cele două parcuri. Termenul până la 30 octombrie este rezonabil”, a explicat și directorul de Investiții, Raul Chiriac.

Dacă nu va reuși să se țină de acest ultimatum, firma care se ocupă de lucrările de modernizare a Căii Eroilor riscă să achite penalități uriașe, de peste 200 de mii de euro. 

Vizualizări: 2,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: