Piedică nouă în calea extinderii Parcului Industrial Bumbeşti Jiu

Un grup de investitori din Asia au dat un răgaz de o lună autorităţilor pentru a rezolva extinderea cu 12 hectare a Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu. În caz contrar, vor pleca în altă parte. Politicienii puterii au promis rezolvarea problemei, care se poate face prin hotărâre de guvern. Un parlamentar al opoziţiei, Niculina Mocioi, a interpelat acum două săptămâni miniştrii Economiei şi Finanţelor, pentru a se lămuri dacă proiectul este blocat în avize. Ieri a primit răspunsurile, iar unul dintre ele a fost de natură să îl lase tablou pe directorul parcului industrial. Suprafaţa de 12 hectare aparţine UM Sadu, care este dispusă să o cedeze domeniului public, în schimbul ştergerii unor datorii către buget. Dar, surpriză, după ani de demersuri, Ministerul Finanţelor susţine că UM Sadu nu a depus nicio cerere privind compensarea datoriilor.

Niculina Mocioi, deputat PP-DD de Gorj, a făcut interpelări la Ministerul Economiei şi la Ministerul Finanţelor pentru urgentarea transferului suprafeţei de aproximativ 12 hectare de la Uzina Mecanică Sadu la Parcul Industrial Bumbeşti Jiu. Asta după ce nişte investitori din Asia şi-au manifestat intenţia de a construi o fabrică, ce ar asigura sute de locuri de muncă pentru gorjeni. La câteva săptămâni de la înregistrarea interpelărilor au venit şi răspunsurile miniştrilor Guvernului Ponta, care se contrazic în privinţa Hotărârii de Guvern, necesară pentru a legifera transferul în urma căruia o parte din datoriile UM Sadu ar putea fi şterse.

Potrivit ministrului Varujan Vosganian, „Ministerul  Economiei a elaborat şi promovat Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea constituirii unui Parc Industrial prin transferul unor elemente patrimoniale de la Societatea Comercială Uzina Mecanică Sadu SA, filială a Companiei Naţionale ROMARM SA, care cuprinde o suprafaţă de 11,56 hectare de teren, proiect ce se află în avizare internă. Menţionăm că acelaşi act normativ a fost promovat şi în anul 2011, acesta nefiind avizat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor”, se arată în răspunsul trimis Niculinei Mocioi.

MFP: UM Sadu nu solicitat stingerea datoriilor

Prin transferul suprafeţei de aproximativ 12 hectare, Uzina Mecanică Sadu ar putea scăpa de circa 60% din datorii. Potrivit conducerii Companiei Romarm, UM Sadu are datorii de circa 1,3 miliarde de lei vechi. Deşi ministrul Economiei spune că Proiectul de Hotărâre de Guvern se află în avizare internă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor transmit că UM Sadu nu a înaintat nici o cerere pentru stingerea datoriilor. „Potrivit informaţiilor transmise de către organul competent, SC Uzina Mecanică Sadu SA nu a depus nici o cerere prin care să solicite stingerea obligaţiilor fiscale prin trecerea în proprietatea publică a statului a unor bunuri imobile proprietatea acesteia, potrivit Codului de procedură fiscală”, se arată în documentul semnat de Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. 

Doar o lună de zile răgaz pentru legiferarea transferului

Vestea că UM Sadu nu a solicitat stingerea datoriilor, până în momentul de faţă, a căzut ca un trăsnet asupra conducerii Parcului Industrial care spera că în aproximativ 3 săptămâni să fie efectuat transferul pentru a nu-i pierde pe investitorii din Asia din cauza lipsei de spaţiu. „Nu-mi vine să cred că UM Sadu nu a solicitat stingerea datoriilor, acest lucru trebuia inclus în Proiectul de Hotărâre de Guvern. În urmă cu trei zile am discutat cu domnul Ion Călinoiu, iar acesta mi-a spus că în trei săptămâni va ieşi Hotărârea de Guvern. Sper ca acest lucru să se întâmple întrucât le-am promis investitorilor din Asia că într-o lună le vom pune terenul la dispoziţie”, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Sadu.

INVESTITORI

Parcul Industrial Bumbeşti Jiu are o suprafaţă de 13,6 hectare. În incinta acestuia îşi desfăşoară activitatea 10 firme cu un număr total de aproximativ 500 de salariaţi. După ce au vizitat zona, investitorii din Asia au ajuns la concluzia că locaţia corespunde perfect intenţiei lor, însă afacerea nu va putea fi demarată în condiţiile în care nu va fi preluat terenul de la UM Sadu pentru că Parcul Industrial nu mai are teren disponibil. „În prezent, nu putem face nimic pentru că nu mai avem teren absolut deloc. Mai sunt doar 3000 de metri pătraţi de spaţii în hală, însă firma din Asia vrea teren pentru a începe o altă construcţie”, a precizat Cristian Toader Pasti.  

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: