Pilda cerșetorului acceptat în bloc

Cu fiecare zi de criză politică aparent de nerezolvat care trece devin tot mai nepatriot. Ba chiar antiromân, aș zice. Faptul că legile noastre (făcute de români, din păcate) sunt atât de difuze, confuze și interpretabile, incapabile să rezolve într-un timp rezonabil o stare ce blochează mersul țării însăși, este o semn clar că nu ne pricepem. Nu ne descurcăm pe cont propriu, de asta ar fi trebuit să ne convingem încă din anii '90, perioada în care toată Europa era pe un trend de mare înflorire și progres, inclusiv multe dintre fostele țări comuniste, doar noi ne-am zbătut într-o melasă împuțită căreia i-am zis pompos ”reformă” sau ”tranziție”. Ne-am reformat? Da' de unde!

Noroc că suntem aproape de lumea civilizată. Acum! La jumătatea anilor 2000 eram ca vecinul ăla nespălat care locuiește într-un coteț în fața blocului de milionari fițoși. Și bieții milionari îl vedeau și-l miroseau mereu pe vecinul ăla prăpădit, la intrarea și la ieșirea din scară, până când, la un moment dat, au decis că se fac de râs cu cerșetorul ăla acolo și l-au băgat în casă, i-au dat haine, l-au învățat cum să muncească, cum să se spele și, în general, cum să trăiască, l-au luat cu ei când mergeau la distracții, i-au dat voie să vină la baluri pe care le organizau în propriile case și i-au zis, după toate astea, că le rămâne el dator și, cândva, dacă o să poată, o să se revanșeze față de ei. Așa se face că, la un moment dat, blocul a avut nevoie de niște bani pentru reparații, iar vecinii cei milionari au strâns bani și l-au rugat, pentru bunăstarea spiritului comunității, mai mult, și pe fostul cerșetor să contribuie cu o sumă, desigur raportată la posibilitățile lui net inferioare. Fostul cerșetor a strâmbat din nas, dar a făcut-o în cele din urmă, deloc mulțumit.

A mai trecut timpul și, din puținul lui, săracului i s-a năzărit la un moment dat că vrea să spargă o mică porțiune de bloc și să-și facă el niște schimbări prin casă. Vecinii lui s-au speriat și l-au rugat să n-o facă, pentru că va șubrezi tot blocul și i-ar putea omorî pe toți. Când fostul cerșetor a ținut-o pe-a lui, vecinii s-au supărat și i-au zis că, dacă de vorbă bună nu înțelege, atunci ei nu-i dau voie și cu asta basta. Cerșetorul a înnebunit de nervi: „Adică ce, n-am eu voie să fac ce vreau în casa mea?!”.

Naționalismul nu e bun. Când ești o națiune de doi lei, e cu atât mai nociv.

www.mantzy.ro

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: