Plăţi compensatorii pentru minerii din Valea Jiului

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care persoanele disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara și Companiei Națională a Uraniului vor putea beneficia de măsuri de protecție socială. Conform ordonanței aprobate astăzi, care este o modificare a anexei Ordonanței 36, concediații vor putea beneficia, pe lângă indemnizația de șomaj, și de venituri de completare. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar putea disponibiliza în acest an circa 900 de angajați, potrivit unor informații neoficiale deținute de Sindicatul "Muntele", reprezentativ în cadrul companiei. 'Fie că ne place sau nu, CEH are nevoie de o restructurare dacă vrem să mai vorbim de producție de energie electrică și de cărbune în județ. Trebuie să acceptăm că mineritul și energia electrică produsă pe bază de cărbune cunosc un trend descendent, chiar dacă sunt necesare pentru România', a spus Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele.
Acesta a menționat că din informațiile neoficiale pe care le deține, din cadrul CEH ar urma să fie concediați colectiv circa 900 de angajați, după un program care ar prevedea ca termocentrala Mintia și termocentrala Paroșeni să rămână în funcțiune cu câte un grup energetic, fiecare.
Nica a precizat că nu vor fi efectuate disponibilizări în rândul minerilor care lucrează direct în producție, dar vor fi efectuate reduceri de personal TESA și alți angajați indirect productivi. 'Știu că s-au făcut câteva scheme de organizare, dar până acum n-am avut o discuție oficială pe această temă cu administrația CEH', a precizat liderul sindical.
Pe de altă parte acesta s-a arătat îngrijorat de situația economică a CEH și a estimat că în foarte scurt timp societatea ar putea intra, din nou, în insolvență. De asemenea, Nica a menționat că Sindicatul 'Muntele' a cerut ca minerii să beneficieze timp de trei ani de veniturile de completare, dar acest lucru nu a fost acceptat de Guvern. (A.A.)

Vizualizări: 1,042

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: