Ploile au dat peste cap campania agricolă de primăvară

Fermierii se plâng că nu pot trece la arăturile de primăvară din cauză că terenurile sunt îmbibate de apă. Şi prognoza meteo le este defavorabilă. Dacă luni şi marţi se anunţă vreme însorită, de miercuri până duminică sunt anunţate ploi în judeţul Gorj.

Agricultorii gorjeni au motive de îngrijorare mai ales că prognozele meteo nu sunt încurajatoare pentru perioada următoare. Până la ora actuală nu s-au însămânţat nici măcar 10% din culturile de cereale păioase. „Campania agricolă  de primăvară este întârziată. Se declanşase campania de însămânţare a ovăzului, prima epocă, însă din peste 2500 de hectare cât avem programat s-au însămânţat doar 100 de hectare. Sunt probleme şi cu lucrările de fertilizare. Pentru aproximativ 11.000 de hectare însămânţate în toamnă cu grâu, triticale şi orz trebuia efectuat fertilizatul fazial cu îngrăşăminte chimice. De asemenea, în această perioadă trebuia pregătit terenul pentru ca la sfârşitul lunii martie să trecem la semănatul porumbului. Nu se poate face nimic, pentru că utilajele nu pot intra pe teren, pământul e îmbibat cu apă, iar în anume zone ne confruntăm chiar cu băltiri. Ne facem griji pentru că se anunţă ploi şi în perioada următoare”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

La nivelul judeţului Gorj, s-a estimat înfiinţarea a peste 60.000 de hectare cu porumb. Precipitaţiile abundente din ultima perioadă creează probleme şi pomicultorilor şi viticultorilor. „Trebuiau finalizate lucrările de tăiatul pomilor din livezi şi a viţei de vie, pentru că din aprilie vor da mugurii şi nu se va mai putea face nimic. Tot în această perioadă trebuiau încheiate şi tratamentele fitosanitare, ceea ce nu s-a întâmplat din cauza ploilor”, a mai precizat directorul Tănăsescu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: