Poliţişti acuzaţi de abuz şi violenţă

Doi agenţi din cadrul IPJ Gorj vor fi nevoiţi să dea explicaţii în perioada următoare în faţa anchetatorilor după ce marţi au fost implicaţi într-un incident produs la Târgu Cărbuneşti, în urma căruia au fost reclamaţi. Şoferul unui microbuz susţine că a fost agresat de oamenii legii, bărbatul scoţându-şi şi certificat medico-legal pentru a dovedi că a încasat-o de la cei care l-au tras pe dreapta pentru, aparent, un banal control rutier.

Florin Pătroi povesteşte că marţi de dimineaţă mai avea un singur călător în maşină, la Târgu Cărbuneşti, în momentul în care agenţii i-au cerut să tragă pe dreapta. Era o femeie care a şi coborât în momentul în care el a oprit microbuzul undeva în zona intersecţiei dintre drumul principal ce trece prin oraş şi cel cu strada ce coboară spre gară. Şoferul spune că plecase dinspre Judecătorie spre marginea oraşului, dar cursa i s-a terminat după câteva sute de metri, după ce agenţii au pornit girofarul de la maşina Poliţiei şi i-au cerut actele la control. Controlul nu a fost însă deloc unul obişnuit şi aşa s-a ajuns la cele povestite de către Pătroi.
„După ce am trecut de staţia de la blocuri am lăsat un avocat în față la Tribunal şi când să plec dânşii erau cu maşina în spate. Au mers în spatele meu şi până la intersecţia cu strada gării mi-au pus girofarul, am tras pe dreapta, a coborât domnul Cârstea, mi-a cerut documentele, le-am prezentat şi mi-a cerut să cobor. Știam că nu trebuie să cobor şi am refuzat. I-a făcut semn colegului său să urce prin dreapta, mi-a dat cu pumnul peste faţă, iar domnul Cârstea a tras de mine, mi-a rupt hainele şi mi-au luat telefonul. Parcă eram ultimul infractor, m-am speriat, am ţipat de se uitau oamenii la noi. M-au dus la maşină şi mi-au dat amendă mare, după care mi-au reţinut permisul. Am sunat la 112 şi mi-au dat tot mie amendă că cică am sunat abuziv, deși abuzivi erau cei de la Poliţia Rutieră”, spune conducătorul auto.

I-au umflat buzele
Şoferul este angajat al unei firme ce îi aparţine lui Titu Lihu Zorlescu, care de-a lungul anilor a mai avut probleme cu agenţii rutieri. Omul s-a plâns de mai multe ori că în special la Târgu Cărbuneşti microbuzele sale sunt trase pe dreapta și verificate până când pasagerii se urcă în alte maşini, cuantumul amenzilor primite fiind unul foarte mare.
„Sunt amenzi de peste un miliard de lei vechi pe care mi le-au dat în timp pentru diverse motive. Și acum i-au dat băiatului meu o amendă de 5050 de lei pe motiv că nu ar fi vrut să se legitimeze. El, vă dați seama, după ce a trecut prin scena asta cu ei că nu a mai continuat cursa, că era stresat, îl vedeți cum arată și acum. L-am dus la spital, la urgență. O să fie în medical, altfel nu se poate. Când l-au oprit mai avea o pasageră, care a plecat că își pierdea serviciul, dar s-au strâns zeci de persoane acolo. Un polițist mai tânăr a intrat în mașină prin dreapta, i-a dat una în buză de i-a umflat-o. Apoi l-au luat pe sus, agentul Cârstea l-a tras pe ușa din stânga de i-a rupt hainele. El a căzut jos, i-au luat telefonul, apoi i l-au dat mai târziu, iar el a sunat la 112 să spună că e abuzat și tot lui i-au dat amendă și pentru asta”, povestește patronul firmei de transport.

IPJ Gorj nu comentează
Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a păstrat tăcerea în legătură cu acest subiect, instituția procedând la fel și atunci când angajați de-ai săi au fost agresați chiar în timpul unor misiuni, Ministerul de Interne având o politică atipică de „transparență”, promovată cu zel încă de pe vremea în care Gabriel Oprea vorbea despre „interesul național” fără să viseze la dosarele penale care îl așteaptă, șef al Poliției Române fiind în acea perioadă Petre Tobă, adică actualul ministru de interne.
Explicațiile acestei instituții sunt așteptate nu doar de șoferul implicat în incident, ci și de zecile de persoane care s-au strâns acolo după ce l-au văzut pe șofer pus pe jos. „Era plin de polițiști aici că am crezut că s-o fi întâmplat vreo crimă, dar când am venit să întreb ce e mi-a spus cineva că un șofer nu ar fi vrut să se legitimeze. Păi pentru atâta chestie au venit atâtea echipaje aci, inclusiv șeful Poliției din Târgu Cărbunești am înțeles că a fost prezent? Omul ăsta de era la volan nu părea deloc a fi violent. Din contră, tremura săracul tot, avea hainele rupte pe el și tot vorbea la telefon ca să ceară ajutor, dar la cine să ceară că toată Poliția era călare pe el”, a povestit un martor ocular care a dorit să îi fie protejată identitatea.

Vizualizări: 6,488

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: