Poloneza Aleksandra, ajutată de prefect să se mărite

Poloneza de la Runcu, aşa cum este cunoscută tânăra de 19 ani care nu a avut niciodată acte de identitate, se va întâlni astăzi cu prefectul de Gorj, pentru găsirea unei soluţii. Aleksandra a fost născută în Germania din mamă poloneză şi abandonată la vârsta de două luni în braţele tatălui din Târgu Jiu, care a crescut-o, deşi nu apare în acte. Fata a abandonat şcoala în clasa a XI-a, pentru că profesorii i-au spus că nu poate susţine bacalaureatul dacă nu are acte. Acum vrea să se mărite şi s-a lovit de aceeaşi problemă. Nimeni nu ştie cum să-i dea identitate unei tinere care nu are nici măcar certificatul de naştere din Germania, ci doar o hârtie de la spitalul în care a venit pe lume.

Aleksandra Julia Panczyk locuieşte acum în localitatea Dobriţa împreună cu iubitul său. Primarul din Runcu, Adi Câmpeanu, a avut ieri o întrevedere cu tânăra pentru a vedea care este situaţia. „Nu are certificat de naştere emis de statul german, are un document de la spital cum că s-a născut acolo, pe care este trecută mama sa. În momentul de faţă nu ştie unde este mama sa, nu ştie în ce ţară este, bănuieşte că este în Polonia. Numele tatălui nu apare în acest document. Cel care a crescut-o, Marius Tudosie, locuieşte în Târgu Jiu, iar în prezent nu lucrează. Nu poate face dovada că este tatăl său până nu face testul de paternitate. Testul costă 4000 RON, dar spune că nu are bani.   Dumneaei nu figurează pe raza comunei Runcu, dacă ar fi cetăţean al comunei i-aş putea da un ajutor”, a declarat primarul Adi Câmpeanu.

Aleksandra: M-a adus aici şi m-a părăsit

Aleksandra spune că a stat cu presupusul tată în Târgu Jiu după ce mama ei a plecat în străinătate, sub pretextul că merge să muncească pentru a le asigura un trai mai bun. Acest lucru se întâmpla pe când Aleksandra avea doar două luni. De atunci tânăra nu a mai ştiut nimic de mama sa, Jolanda Malorzata Panczyk. Chiar dacă nu a avut nici certificat de naştere sau buletin, tânăra a fost la şcoală.

Are nevoie de documente acum, dat fiind faptul că vrea să se căsătorească cu iubitul său. „Mama mea nu mi-a făcut acolo, în Germania, certificat de naştere. M-a adus aici în ţară şi m-a părăsit. M-a lăsat cu tata la Târgu Jiu, eu îl consider tatăl meu, chiar dacă nu este trecut pe niciun act. Am umblat peste tot, dar nimeni n-a vrut să mă ajute să-mi fac certificatul. Eu vreau să mă şi căsătoresc cu băiatul cu care sunt împreună acum şi am nevoie de documente. Am fost şi la şcoală, am făcut clasele I-VIII la Şcoala Nr.1 şi până în clasa a XI-a am fost la liceul Ion Mincu. Nu am putut să intru în bac din cauza buletinului şi nu m-am mai dus. Mă pistonau că fără buletin mă dau afară din şcoală şi am plecat”, a spus Aleksandra Julia Panczyk.

Autorităţile caută soluţii

Prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, a aflat despre situaţia Aleksandrei şi a invitat-o astăzi la discuţii în vederea rezolvării problemei. „Am solicitat o întâlnire cu domnia sa şi cu tatăl fetei tocmai pentru a-mi prezenta situaţia. Întâlnirea va avea loc la orele 9. Vom căuta soluţii astfel încât, în cel mai scurt timp să aibă documente. Poate vom face o campanie în acest sens, împreună cu Pandurul, pentru a strânge bănuţii necesari pentru testul de paternitate. Vreau să văd mai întâi care este situaţia şi care sunt soluţiile legale şi atunci vom putea face şi o acţiune de solidaritate”, a precizat Claudiu Teodorescu, prefect de Gorj.

Vizualizări: 325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: