Ponta, aruncat din partid

PSD nu are de ales. Dacă nu vrea să moară politic alături de Victor Ponta, trebuie să-l arunce din guvern, chiar şi din partid. Apropiaţii lui Victor Ponta şi-au luat deja măsuri, în sensul de a-şi găsi posturi bine plătite la stat, de unde să nu poată fi daţi uşor la o parte. Tata socru Ilie Sârbu s-a orientat primul, lăsând influenta funcţie de la Senat pentru un post în Curtea de Conturi. Până şi Sârbu s-a resemnat cu ideea că ginerele lui e „istorie”, doar liderii PSD de la Gorj tot cântă ode cu „domnu’ premier”.

Chiar şi pentru Ponta este mai bine să nu fie judecat în calitate de prim-ministru. Fiecare zi în care rămâne la guvern va fi dezbătută, criticată. În mentalul colectiv se va întipări faptul că Ponta îşi face ţara de râs şi că se gândeşte numai la el. Dacă pleacă din funcţie, va avea parte de un proces normal, mediatizat, dar nu excesiv, iar dacă va câştiga, atunci va fi foarte simplu pentru el să redevină ce-a fost şi chiar mai mult decât atât. Dacă va pierde, va sta mulţi ani la puşcărie, iar câteva săptămâni de guvernare în plus nu i-ar folosi la nimic. Dacă funcţia de prim-ministru îi dădea vreo putere asupra sistemului judiciar, nu ar fi avut dosar penal, nu ar fi fost trimis în judecată, aşa că pică ipoteza că, dacă pleacă, nu va mai avea acces la butoane.

Din ce în ce mai multe surse susţin că Ponta va demisiona dacă naşul lui Gabriel Oprea va fi noul premier. Cum Dragnea a spus deja că PSD nu poate guverna cu un prim-ministru de la un partid mai mic, rămâne de văzut care va fi răspunsul PNL. Iar sursele politice spun că liberalii s-ar face de râs cu Oprea premier al unui guvern PNL-UNPR, ba chiar că se negociază liste comune pentru 2016.

Că Ponta nu a luat o decizie rapidă poate fi explicabil prin implicaţiile mari pe care le-ar avea, PSD riscând să piardă guvernarea. Faptul că Ciurel, colegul lui de dosar, nu a fost demis de la şefia Complexului Energetic Oltenia nu are însă nicio scuză. Măcar Ponta spune că economia duduie cu el la guvern, Ciurel ce să spună, la pierderile de 150 de milioane de euro de anul trecut? Are cineva de pierdut dacă pleacă Ciurel de la CEO? Că doar PSD îşi poate pune tot un om fidel. Menţinerea lui Ciurel poate fi justificată doar de teama lui Ponta că partenerul lui de dosar şi-ar aduce aminte lucruri pe care nu le-a declarat la procuror.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: