Ponta, joc periculos cu baronii PSD

Victor Ponta refuză să moară politic după eşecul răsunător din alegerile prezidenţiale. Puţini luau în calcul că Ponta ar putea pierde alegerile prezidenţiale, dar toţi ziceau că, dacă le-ar pierde, pentru el ar fi sfârşitul politic. Ponta a trecut rapid peste eşec, în doar două ore de la închiderea urnelor s-a declarat învins şi l-a felicitat pe câştigător. Şocul eşecului s-a mai atenuat, iar ieri diverşi lideri din PSD au început să caute vinovaţi. Unii de pe la Satu Mare sau Constanţa au demisionat, alţii au arătat cu degetul spre vinovaţi. Nimeni nu pronunţă numele Ponta, cel arătat fiind Dragnea ca şef de campanie.

Ponta a făcut mai multe greşeli care i-au transformat o victorie sigură într-un eşec ruşinos, dacă este să ne gândim că a fost la nouă puncte procentuale în urma lui Iohannis. Ponta a greşit tolerând atacurile suburbane făcute de Gabriela Firea şi alţii la adresa lui Iohannis, pe care l-au acuzat că a făcut case în loc de copii, că a exportat copii pentru organe, că nu e român pur, că are altă religie decât cea majoritară în România. Ponta a greşit acceptând să facă o campanie prin manipulare, pentru proşti, jignind astfel inteligenţa propriului electorat. Ponta a greşit folosind minciuna: Iohannis vă taie pensiile. Chiar dacă a câştigat pensionarii, a pierdut alţi alegători. Ponta a greşit că nu a mizat pe tineri, deşi are doar 42 de ani, ci a crezut că partidul lui este doar pentru bugetari, pensionari şi asistaţi social. Ponta a plătit pentru că a fost susţinut de două televiziuni, Antena 3 şi România TV, care au distorsionat grav realitatea, spunând inclusiv în ziua alegerilor că nu există români care stau la coadă la vot în diaspora.

Victor Ponta a făcut şi alte greşeli, una fiind că nu şi-a reformat partidul atunci când a fost pe val. DNA l-a scăpat de câţiva baroni, dar mai sunt încă mulţi, cu zecile, care au dosare de corupţie. Ieri, Ponta a spus că a înţeles mesajul electoratului şi că azi PSD va vota atât respingerea Legii amnistiei, cât şi ridicarea imunităţii parlamentarilor urmăriţi penal de DNA. Mai are Ponta, din postura de învins, forţa de a lupta cu baronii corupţi din PSD? Eu cred că nu. Pentru că în PSD corupţia este profundă, nu este de suprafaţă. Dar, Ponta nu mai are nimic de pierdut. Fie reformează PSD, fie pleacă din partid răpus de baronii corupţi, deci cu un capital de credibilitate.

Corupţii nu sunt doar la PSD. Iar votul masiv de duminică a fost spre candidatul ACL, alianţă care are la rândul ei obligaţia de a se lăpăda de toţi politicienii cu dosare. Şi PSD, şi ACL, şi celelalte partide sau alianţe au simţit lovitura votului şi vor rezista numai cei care au înţeles cu adevărat mesajul electoratului.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: