Ponta le face noi dosare penale foştilor directori din minerit şi energie

Corpul de control al premierului Victor Ponta a finalizat controlul efectuat la Complexul Energetic Oltenia şi la societăţile ce au fuzionat în această companie pentru perioada 2010-2012. Deşi controlul a durat mai bine de câteva luni, rezultatele nu sunt chiar spectaculoase. Cea mai mare neregulă constatată este aceea că societatea a închiriat autoturisme într-o perioadă în care legea interzicea astfel de achiziţii sau era nevoie de un memorandum al guvernului în acest sens. În 90% din sinteza acestui raport se face referire la firmele Succes Nic Com şi TPSUD ale omului de afaceri Nicolae Sarcină, principalul prestator de servicii.

Sinteza raportului de control începe prin a face referire la faptul că în perioada 2010-2012, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova au încheiat în total 76 de contracte de sponsorizare, pentru suma de peste 19 milioane lei, dar fără să se precizeze unde au ajuns banii sau dacă sponsorizările au fost legale sau nu. Actualul manager al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a precizat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că este vorba de sponsorizări pentru activităţi sportive, complexurile susţinând financiar fotbalul, handbalul şi baschetul din judeţ.

Nicio neregulă la firma lui Izvoranu

Din raportul de control aflăm şi care au fost principalii prestatori de servicii ai companiilor care au format CE Oltenia, respectiv complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova şi SNLO, în perioada supusă controlului. Astfel, Alpha Construct Sistem SA din Severin a avut 45 de contracte în valoare de 82 de milioane lei, Succes Nic Com – 26 de contracte în valoare de 41 de milioane, iar TPSUD SA Bâlteni 84 de contracte în valoare de 183 de milioane. Prima firmă aparţine omului de afaceri Costi Izvoranu, dar în raportul de control nu se menţionează nicio neregulă cu privire la contractele acestuia. Celelalte două firme sunt ale omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină şi sunt menţionate de zeci de ori pe parcursul raportului.

Corpul de control a constatat practic că au fost încheiate contracte de multe milioane de euro pentru „închiriere autoturisme” deşi prin lege companiile de stat, în perioada 24 iunie 2010-13 mai 2011, nu au avut dreptul de a achiziţiona, prelua prin leasing sau închiria autoturisme. Nici chiar după această dată nu aveau acest drept decât în baza unui memorandum aprobat de guvern în acest sens, ori companiile de stat nu au cerut niciodată un astfel de memorandum.

Contractele în cauză sunt următoarele: SNLO cu TPSUD, Succes, Romferex Băleşti şi Blasova Mateeşti – 1,6 milioane lei; CE Rovinari cu TPSUD şi Succes – 3,9 milioane lei. În perioada menţionată, CE Craiova chiar a cumpărat un VW Touareg, pe baza unui caiet de sarcini cu dedicaţie, în sensul că anumite caracteristici tehnice puteau fi îndeplinite doar de acest tip de maşină.

Contracte prelungite „nelegal” în perioada fuzionării complexurilor

Corpul de control al lui Victor Ponta a mai constatat că anumite contracte încheiate în 2008 pe baza unui contract-cadru pe patru ani au fost prelungite şi după 2012, pentru o perioadă de până la un an. Este anul în care cele trei complexuri a fuzionat cu SNLO rezultând noul Complex Energetic Oltenia, astfel fiind la acea vreme explicate prelungirile unor contracte prin acte adiţionale. Conducerile complexurilor au considerat că nu e cazul să facă noi contracte pe patru ani, câtă vreme unităţile fuzionează într-o mare companie, astfel că le-au prelungit pe cele vechi. „Cu încălcarea legii”, după cum a constatat corpul de control.

Este vorba de următoarele contracte: CE Turceni cu TPSUD, Maninter Car şi Romferex – 590 mii lei; CE Turceni cu TPSUD şi Maninter – 149 mii; CE Turceni cu TPSUD – peste 19 milioane lei; CE Rovinari cu TPSUD şi Succes – 7,5 milioane lei.

Din raport mai rezultă că nu s-a făcut control financiar preventiv pe un număr de 58 de contracte subsecvente şi acte adiţionale.

ANCHETĂ

Corpul de control a găsit vinovate conducerile fostelor complexuri Turceni, Rovinari, Craiova şi SNLO de „abuz în serviciu contra intereselor publice” şi a înaintat raportul către DNA, ANRMAP, Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Instituţiei Prefectului.

Vizualizări: 319

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: