Ponta, mitoman sau mincinos?

Mitomanul minte pentru a se amăgi pe sine şi nu este capabil să îşi dea seama că este bolnav, dacă anturajul nu îl ajută să depăşească starea în care se află. Mincinosul minte din interes, programat. Mitomanul se teme să spună adevărul şi minte pentru ca oamenii să aibă o părere bună despre el. Nu de puţine ori ajunge să se victimizeze. Mincinosul vrea doar să întoarcă situaţiile defavorabile în favoarea lui. Faţă de un mitoman, mincinosul alterează în mod deliberat adevărul pentru a înşela pe cineva. Un mitoman însă crede în propriile minciuni, minte pentru a trăi, nu face diferenţa între imaginaţie şi evenimentele născocite de propria imaginaţie.

Că Victor Ponta minte, nu mai este niciun dubiu. Este mitoman sau mincinos? Este bolnav sau doar nesimţit? Cred că şi pentru un specialist ar fi greu să se pronunţe.

Nimeni nu minte atât de mult ca Victor Ponta. A spus fără să clipească faptul că nu a fost niciodată asociat la Casa Şova, deşi a trecut cu mâna lui în declaraţia de interese calitatea de senior partner. A spus că procurorii mint că şi-a luat două apartamente în 2008 cu banii de la Şova, susţinând că le-a cumpărat din banii lui în 2006. Ponta a spus asta, deşi în mai multe declaraţii de avere succesive a scris cu mâna lui că le-a cumpărat în 2008.

Aşadar, Ponta minte şi când informaţia este uşor de verificat. De ce o face? Este imposibil de înţeles pentru orice om raţional. Şi totuşi, un întreg aparat de partid şi de stat îi cântă în strună atunci când spune că procurorii dau o lovitură de stat, că Rusia urmăreşte instabilitatea provocată de eventuale alegeri anticipate. De fapt, Ponta vrea să vorbim de criză politică, nu despre furăciunea în sine.

Ponta şi partenerii săi politici fac în aceste zile la fel de multe greşeli ca în ultimele zile de campanie prezidenţială, când se minţea atât de mult şi atât de prost, încât milioane de români s-au revoltat şi au mers la vot. Şi atunci, bine susţinuţi de ziare şi televiziuni, ne arătau trotuare goale în faţa ambasadelor, spunând că nu există români care stau la cozi să voteze.

Parlamentarii vor vota astăzi cererea DNA privind avizul de urmărire penală a lui Ponta. Votul de ieri din Comisia Juridică a fost de respingere, se presupune că astăzi Parlamentul va bloca dreptul procurorului de a face cercetări în cauză. Atunci când parlamentul respinge un aviz pentru arestare, mai poţi să înţelegi, dar să blochezi ancheta este de neacceptat. Oare câţi români vor ieşi în stradă? Oare câţi români este Ponta în stare să aresteze pentru propria libertate?

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: