Ponta n-a băgat români în comisia pentru Poarta Sărutului

Comisia care va analiza modul în care a fost restaurată și curățată Poarta Sărutului nu include specialiști români, premierul Victor Ponta declarând cu ocazia vizitei făcute la Târgu Jiu că Guvernul a aprobat componența comisiei respective.

Conform prim-ministrului, din comisie fac parte doar specialiști din Belgia și Franța, a căror competență este recunoscută de toată lumea. ”Nu e nici un specialist din România, doar profesori din Franța și Belgia, oameni de specialitate și a căror probitate morală și profesională nu poate fi contestată de nimeni”, a declarat Ponta.

Premierul a anunțat încă de la sfârșitul lunii octombrie că Guvernul va finanța înființarea unei comisii de experți străini care să analizeze  în mod obiectiv și imparțial modul în care o firmă din România a curățat vara aceasta Poarta Sărutului realizată de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Victor Ponta a participat pe 26 octombrie la un simpozion organizat la Târgu Jiu cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, care include, pe lângă Poarta Sărutului, și Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Coloana fără Sfârșit.

Premierul a mers atunci să vadă Poarta Sărutului, după ce proiectantul lucrărilor de restaurare și curățare a operei, Dorin Dănilă, a refuzat să semneze procesul verbal de finalizare a lucrărilor respective, acesta invocând, printre altele, faptul că lucrarea lui Brâncuși ar fi fost spălată cu un aparat sub presiune folosit în spălătoriile auto. În urmă cu un an, tot la Târgu Jiu, dar în campanie electorală, premierul promitea și că Guvernul va susține demersurile lui Laurian Stănchescu pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuși de la Paris la Hobița. Guvernul a contactat, între timp, o casă de avocatură din Franța pentru a face primele demersuri în acest sens, însă subiectul a devenit unul despre care doar Stănchescu mai discută în public.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: