Ponta promite dublarea salariilor în sănătate. Cât câştigă medicii!

Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anunțat marți, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta. Prim-ministrul a menționat că pentru această majorare impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, preconizează că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017,  o prevedere în acest sens urmând a fi introdusă în Legea de salarizare unică, pregătită de Ministerul Muncii.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. “Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Ce salarii sunt în sănătate

Spitalele sunt obligate să afişeze salariile nete primite de personalul medical. La Spitalul Târgu Jiu, un medic şef de secţie a câştigat în luna mai 2015 între 4.200 şi 4.800 de lei, un medic primar circa 3.700 de lei, un asistent medical şef în jur de 2.300 de lei, iar un asistent medical principal aproape 2.000 de lei. Urmează infirmierii cu circa 1.000 de lei net şi îngrijitorii cu 800 de lei. Managerul spitalului a câştigat 6.600 de lei. Medicii rezidenţi au câştigat între 1.200 şi 1.800 de lei lunar. La spitalul din Târgu Jiu au fost plătiţi în luna mai 1.062 de salariaţi, suma totală fiind de 2.279.184 lei.

Majorările, din reducerea furturilor

Ministrul Sănătăţii a explicat că majorarea salarială în sistem va fi finanţată din economiile obținute în urma introducerii cardului de sănătate. "O parte sunt consecințele actualizării prețului la medicamente. Prin aceste măsuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul în totalitate. În 2016, cardul va fi funcțional tot anul, bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că preţurile medicamentelor trebuie să se dubleze... Gestiunea fondurilor din sistemul de sănătate trebuie să continue principiile stabilite în 2014 şi 2015 şi consumurile trebuie ținute în aceleași limite", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul va reglementa şi şpaga

Bănicioiu a vorbit, totodată, despre nemulțumirile manifestate în sistemul sanitar față de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform căreia medicii din spitalele de stat nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți deoarece au statut de funcționar public. "Posibilitatea, dreptul pacientului de a-și exprima recunoștința, dacă tot știm că există, nu trebuie să ne mai facem că nu există sau că nu știm. Dăm ipocrizia la o parte și trebuie să reglementăm. Nu poate exista absolut nimic în secolul nostru fără să existe chitanță iar medicii să știți că nu asta e problema lor.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: