Porc bolnav de trichineloză. Proprietarii sub tratament medical!

Două persoane din Târgu Jiu urmează un tratament medical după ce au consumat carne din porcul crescut în gospodărie. După efectuarea examenului trineloscopic, circa 200 de kilograme de carne au fost distruse, proprietarii animalului sacrificat urmând să fie despăgubiţi de către Direcţia Sanitar Veterinară. Până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj, au fost sacrificaţi aproximativ 10.000 de porci, dintre aceştia fiind testaţi doar 7.000.

Primul caz de trichineloză la animalele domestice din acest an a fost identificat week-endul trecut la un porc sacrificat într-o gospodărie din Târgu Jiu, cartierul Polata. Din carnea porcului infestat au consumat două persoane ce au participat la sacrificare, acestea fiind îndrumate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean în vederea aplicării tratamentului specific. Restul cărnii, aproximativ 200 kg, a fost pusă sub sechestru imediat după identificarea parazitului prin trichineloscopie, ulterior confirmării diagnosticului prin digestie artificială, fiind distrusă. „Proprietarii au sacrificat doi porci, însă doar unul dintre ei a avut trichineloză. În timp ce unul dintre membrii familiei a plecat să facă examenul trichineloscopic, ceilalţi au mâncat din carnea friptă pentru pomana porcului, înainte de a veni rezultatul testului. Este vorba despre două persoane care, la ora actuală, sunt în stare stabilă dar urmează tratament cu antiparazitar”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj.

Proprietarii porcului infestat vor fi despăgubiţi. „În cazul în care diagnosticăm porci cu trichineloză, carnea este pusă sub sechestru, iar apoi distrusă. Se efectuează o anchetă epidemiologică şi se întocmeşte dosarul pentru despăgubirea proprietarilor. Despăgubirea se va face la preţul pieţei, mai exact 9,6 lei/kilogramul de carne. Este foarte important ca persoanele care achiziţionează porcine în vederea sacrificării să solicite vânzătorului documentele de mişcare şi certificatul de sănătate, în caz contrar neputând fi despăgubiţi în cazul în care animalul respectiv este infestat şi carnea obţinută va fi denaturată”, a precizat Ion Iliuţă.

Analize mai puţine decât porcii sacrificaţi

La nivelul judeţului Gorj, până la această dată au fost testate aproximativ 7000 porcine sacrificate, medicii veterinari, atât cei oficiali, cât şi cei de liberă practică având organizat programul de lucru astfel încât să răspundă tuturor solicitărilor de examinare trichineloscopică a cărnii obţinute din sacrificarea tradiţională a porcinelor. „La nivelul judeţului au fost sacrificate în jur de 10.000 de porcine, însă s-au efectuat doar 7.000 de teste. Ne aşteptăm ca în această săptămână să fie sacrificaţi circa 50.000 de porci în tot judeţul. Recomandăm  tuturor cetăţenilor să supună examenului trichineloscopic toate porcinele sacrificate în gospodării, trichineloza fiind o boală parazitară gravă ce poate duce chiar la decesul celor infestaţi prin consumul de carne neexaminată”, a declarat Iliuţă. La circumscripţiile sanitar-veterinare de stat preţul examenului trichineloscopic este de 9 lei, în timp ce la circumscripţiile private examenul trichineloscopic costă 10 lei.

Vizualizări: 394

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: