Povestea singurului muzeu sătesc, la Gorj Tv

În localitatea Arcani funcţionează încă din 1967 un Muzeu Sătesc despre care cei care l-au vizitat spun că este unic în privinţa colecţiilor. La început de an, telespectatorii GORJ TV au prilejul să admire exponatele şi să asculte povestea acestui muzeu de la profesorul pensionar Dan Pupăză, fiul fondatorului acestei instituţii de cultură.

Muzeul Satului Arcani a fost înfiinţat în 1967 ca urmare a eforturilor lui Grigore Pupăză, dascălul ce s-a identificat cu istoria Văii Jaleşului. Din 1996, atunci când s-a produs şi ultima renovare, Muzeul a primit şi numele întemeietorului său. Aşa cum le place să spună localnicilor, Muzeul din comuna Arcani este un element de patrimoniu naţional, reprezentând un ansamblu de creaţii umane materiale şi spirituale, care prin valoarea lor subliniază identitatea noastră culturală naţională.

Cei care vizitează această incintă, pot admira unelte, ceramică, inscripţii, monede, sigilii, bijuterii, piese de vestimentaţie şi harnaşament, arme, însemne funerare; mărturii materiale şi documentare privind istoria locală; manuscrise, cărţi rare şi cărţi vechi, cărţi cu valoare bibliofilă;documente şi tipărituri de interes social: documente de arhivă, hărţi şi alte materiale cartografice ş.a.

Poate cea mai interesantă poveste legată de acest muzeu se referă la faptul că toate colecțiile au fost strânse cu participarea elevilor şi a membrilor comunității locale. Sunt câteva sute de persoane de pe Valea Jaleşului care au contribuit cu donații la această întreprindere care a supravieţuit timpului. Așa au putut fi salvate unele elemente ale arhitecturii ţărăneşti: stâlpi, pridvoare, porţi, acoperişuri, încrustări în lemn. Ciutura morii alcătuită din 16-20 de cauce de lemn cioplit sau pivele sunt adevărate opere de artă ce ar putea sta la loc de cinste în marile muzee ale lumii și sunt deja mărci înregistrate pentru acest muzeu.

Alte informaţii şi imagini din acest Muzeu luni, la ora 18.30, la emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj”.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: