Prefectul Andrei crede că incendiile de la munte sunt provocate

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit ieri la Instituţia Prefectului Gorj pentru a dezbate în primul rând creşterea arderilor necontrolate din ultima perioadă. Subprefectul Marcel Romanescu a profitat de ocazie pentru a cere prefectului Liviu Andrei să mărească numărul instituţiilor care sunt membre ale comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Aşadar, s-a supus la vot introducerea Agenţiei de Plăți și Intervenții în Agricultură Gorj în rândul comitetului. Cerinţa nu a fost una întâmplătoare, atât Romanescu cât și Liviu Andrei fiind de părere că cele mai multe incendii sunt provocate de beneficiarii de subvenţii APIA.

Subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu a fost primul care a cerut ca APIA Gorj să intre în rândul membrilor comitetului județean susținând că o mare parte din incendiile din munți ar putea fi provocate chiar de cei care primesc importante sume de bani de la APIA pentru a proteja suprafețele respective. ”Pe acele suprafețe se primesc sume substanțiale de bani sub forma unor subvenții de la APIA. De aceea cred că focul ar putea fi pus chiar de beneficiarii acestor subvenții tocmai pentru ca APIA să nu mai poată verifica dacă și-au îndeplinit sau nu obligațiile pentru care au luat banii respectivi. Solicit în măsura în care este legal, introducerea APIA în comitetul județean”, a declarat Marcel Romanescu.

Andrei: ”La Straja erau foarte multe fonduri APIA în joc”

Acesta a fost completat de prefectul Liviu Andrei care crede că focul din munţi este pus de mâini criminale. ”Am suficiente motive să cred că este vorba de mâini criminale. Ceea ce s-a întâmplat la Straja a fost aproape de catastrofă şi vreau să vă spun că erau foarte multe fonduri de la APIA în joc pe acele suprafețe dar în felul acesta și-au acoperit urmele. Este doar o supoziție dar sper că Poliția va cerceta cu foarte mare responsabilitate”, a declarat Liviu Andrei, prefectul județului Gorj.

Versin: ”Noi nu facem investigaţii de acest gen”

Directorul adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin spune că instituția pe care o reprezintă nu are în atribuții investigații de acest gen. Mai mult, acesta spune că nu au fost primite sesizări. ”În momentul în care apare un incendiu la un teren agricol sau pășune, autoritatea locale are obligația să ne anunțe și noi cercetăm dacă se face sau nu obiectul subvenției. Pe noi nu ne-a sesizat nimeni. În orice caz fermierilor li se interzice categoric arderea terenurilor agricole sau a pășunilor”, a declarat Mihai Versin.

INCENDII

În județul Gorj, numărul arderilor necontrolate au crescut în 2011 cu 30% față de anul trecut, cea mai mare pondere având-o incendiile. Cel mai important eveniment de acest gen de anul acesta a fost arderea muntelui Straja, unde au ars 200 de hectare. La nivelul județului Gorj, au fost afectate de ardere, în 2011, circa 800 de hectare. Printre cauze se numără perioada de secetă prelungită dar și educația deficitară a cetățeanului.  

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: