Prefectul de Gorj, informat despre efectele închiderii depozitului de cărbune

Decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului privind suspendarea activităţii depozitului de cărbune de la Roşia a fost contestată de către CE Oltenia. Autorităţile judeţului sunt îngrijorate de faptul că ar putea fi trimişi în şomaj tehnic circa 1200 de mineri. Luni, la primele ore ale dimineţii, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj a avut o întâlnire cu prefectul judeţului, pentru a căuta soluţii în vederea deblocării situaţiei.

Autorităţile judeţului caută soluţii pentru reluarea activităţii depozitului de cărbune, activitate suspendată începând cu data de 8 iunie. „Am avut o discuţie cu domnul director de la Agenţia de Mediu, mi-a prezentat istoricul acestei decizii pe care a luat-o dumnealui. Este o autorizaţie de 5 ani şi jumătate şi trebuiau luate nişte măsuri pentru conformarea la mediu. Totodată, am discutat şi cu conducerea CEO şi sunt convins că se va găsi o soluţie pentru deblocarea situaţiei. Înţeleg că sunt probleme legate de desfăşurarea unei licitaţii privind atribuirea unui contract, contestat, de mutarea depozitului. Situaţia este mai complexă, dar vom găsi o soluţie pentru a rezolva problema”, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj.
La rândul său, directorul APM Gorj speră ca mutarea depozitului să se producă înainte de a afecta personalul carierei. „Legea prevede că se suspendă activitatea pe o perioadă de 6 luni, dar aici este vorba despre o măsură de mutare. Depozitul va fi mutat pe un alt amplasament care respectă distanţele prevăzute de legislaţia în vigoare şi emisiile de pulbere şi de zgură. Noi sperăm să se rezolve cât mai repede această mutare şi să nu aibă un efect negativ asupra angajaţilor”, a precizat Nicolae Giorgi.
Potrivit conducerii APM Gorj, CEO a contestat deja decizia suspendării activităţii depozitului de cărbune. „S-a depus plângerea prealabilă la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Este o etapă obligatorie în contenciosul administrativ. L-am informat şi pe domnul prefect despre acest lucru pentru că este o activitate importantă la nivelul judeţului care poate să aibă de suferit”, a precizat Giorgi. Nicolae Giorgi consideră că întârzierea mutării depozitului a avut la bază motive întemeiate, dar asta nu putut împiedica decizia de suspendare a activităţii.
URMEAZĂ
Autorităţile judeţului se tem că şi UATAA Motru va ajunge într-o situaţie similară, în anul 2018, când va intra în vigoare noua directivă a Uniunii Europene privind instalaţiile medii de ardere.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: