Prefectul Liviu Andrei, atac direct la pădurarii Direcţiei Silvice

Raportul de activitate al Direcţiei Silvice prezentat de directorul instituţiei în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural a stârnit nemulţumirea prefectului Liviu Andrei. Gheorghe Novac a sesizat autorităţile din cauza faptului că proprietarii pădurilor refuză să încheie contracte cu angajaţii ocoalelor silvice în vederea asigurării pazei. Andrei i-a replicat faptul că oamenii nu mai au încredere în angajaţii Direcţiei Silvice întrucât tăierile ilegale se fac chiar sub ochii pădurarilor, dovadă fiind numărul mare al reclamaţiilor venite la Prefectură în acest sens. 

Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice, a prezentat măsurile întreprinse pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori din pădurile de pe raza judeţului Gorj, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri dimineaţă. Potrivit raportului său, în urma acţiunilor de control au fost depistate: 39 de infracţiuni silvice pentru tăieri ilegale de arbori de 359 mc, valoarea prejudiciului fiind de 94.330 lei; 8 infracţiuni privind ocuparea ilegală a unor terenuri forestiere cu obiective ale IMV Petrom, cu o valoare totală de 1.081.911 lei şi 300 de contravenţii, pentru tăieri de arbori şi păşunat abuziv, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 227.500 lei. Totodată a fost confiscată cantitatea de 181 mc material lemnos, din care 18 mc cherestea, lemn de lucru 39 mc şi 124 mc lemn de foc. Gheorghe Novac a ţinut să precizeze că proprietarii privaţi nu vor să accepte paza asigurată de către ocoalele silvice. “Greutăţile pe care le întâmpinăm zilnic în îndeplinirea sarcinilor de serviciu sunt generate de proprietarii privaţi, care nu au înţeles şi nu vor să înţeleagă obligaţia pe care o au de a-şi asigura paza împotriva furturilor de lemne şi a altor fapte păgubitoare pentru pădure (incendii şi atacuri de boli şi dăunători) prin ocoalele silvice din teritoriu”, a declarat directorul Direcţiei Silvice. Acesta a mai menţionat că oamenii nu vor să încheie contracte de pază şi să achite contravaloare serviciilor îndeplinite cu personalul silvic specializat. “Lipsa contractelor de pază şi neachitarea serviciilor generează în continuare tăieri abuzive în proprietăţile lor”, a declarat Gheorghe Novac.

“Lupul paznic la oi”

După ce a ascultat raportul directorului Direcţiei Silvice Gorj, prefectul Liviu Andrei a ţinut să sublinieze faptul că tăierile ilegale se fac sub supravegherea pădurarilor. “Lumea nu mai are încredere în angajaţii ocoalelor silvice. Practic puneţi lupul paznic la oi. Sunt foarte multe reclamaţii la Prefectură care scot în relief aranjamentele pe care le fac pădurarii cu anumite persoane. Au fost întâlnite situaţii în care pădurarii refuză să marcheze lemnele proprietarilor de pădure, iar apoi oamenii îi depistează în pădure cu alte persoane aflate la tăiat de lemne”, a declarat prefectul.

SANCŢIUNI

La nivelul judeţului Gorj au fost depistate pagube nejustificate în valoare de 521.064 lei. Gheorghe Novac spune că acestea au fost imputate pădurarilor gestionari. “Pentru abaterile disciplinare de la regulamentelor noastre şi pentru daunele produse intereselor silviculturii, s-au aplicat personalului silvic 3 sancţiuni de suspendare şi desfacere a contractelor individuale de muncă, un număr de 65 de penalizări şi diminuări de salarii”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Gorj.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: