Prefectul vrea alegeri în spiritul legii, primarii vor bani

Prefectura Gorj a chemat vineri primarii şi secretarii de comune la o primă şedinţă privind organizarea alegerilor locale. În timp ce prefectul Liviu Andrei solicita ca alegerile din 10 iunie să fie „în spiritul legii“, primarii urlau cât ii ţinea gura că nu au fonduri pentru procesul electoral.

Pregătirile pentru alegerile locale din iunie 2012 au intrat în linie dreaptă. Primarii şi secretarii din Gorj au primit vineri instrucţiuni din partea Instituţiei Prefectului astfel încât alegerile să fie unele legale. Prezent la instruiri, prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a ţinut să le amintească primarilor că vrea alegeri ordonate şi civilizate. ”Vreau să avem şi anul acesta alegeri în spiritul legii”, le-a transmis prefectul primarilor.

Primarii vor bani

Întărâtaţi de faptul că Guvernul le-a alocat bani primarilor PDL să organizeze alegerile, primarii USL prezenţi la şedinţă s-au plâns că nu au fonduri necesare alegerilor. ”Aştept ajutoare pentru organizarea alegerilor. Dacă nu vin, cel mai probabil voi apela şi eu la fondul de rezervă al primarului dar nu este de ajuns. Aş avea nevoie de 5.000-6.000 lei”, a declarat primarul Dumitru Cornea, primarul din Albeni.  Primarii PDL din sală le-au răspuns imediat adversarilor lor politici. ”Şi ei au fost abonaţi 20 de ani la fondurile Consiliului Judeţean Gorj, era normal să primim şi noi ceva. Nu vreau să se supere nimeni dar ştiţi bine cum primeam bani de la Consiliul Județean”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Prefectul: ”Nu avem legislaţie să vă dăm bani”

Cu privire la acest aspect, prefectul de Gorj, Liviu Andrei a menţionat că Instituția Prefectului nu va aloca nici un leu pentru organizarea alegerilor. ”La alegerile locale, plata se face pe unele componente de către Consiliul Județean Gorj și pe alte componente Consiliul Local al fiecărei comune. Prefectura nu asigură fonduri ci doar buletinele de vot, nu avem legislație să vă dăm noi bani”, a declarat Liviu Andrei.  

SFATURI

Prezentă la instruiri, secretarul general al Consiliului Judeţean Gorj, Zoica Zamfirescu, le-a dat câteva sfaturi prieteneşti secretarilor de comune şi oraşe. ”În această activitate mă bazez pe secretarii de comune şi oraşe. Au continuitate în activitate și vă dau un sfat, ţineţi-vă departe de luptele dintre candidaţi, nu vă alăturați unei partide sau alteia dacă nu vreţi să aveţi probleme. În rest, singura modificare care a apărut se referă la alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin”, a declarat Zoica Zamfirescu.

CALENDAR

Liviu Diaconescu, şef Serviciu Legalitate Acte din cadrul Instituției Prefectului, le-a spus primarilor că trebuie să transmită cât mai repede responsabilii cu cheltuirea fondurilor pentru alegeri. Acesta a adăugat că până pe 10 mai trebuie transmise Instituției Prefectului, locurile de afișaj stabilite prin dispoziţia primarului. ”Totodată, aveți obligația să primiți cereri de la toate persoanele care vor să participe la alegeri”, a declarat Liviu Diaconescu.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: