Pregătirile pentru Festivalul „Maria Lătăreţu“ sunt pe ultima sută de metri

Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”, ediţia a XVI-a se va desfăşura începând de săptămâna viitoare la Târgu Jiu şi va reprezenta o adevărată rampă de lansare pentru tinerii care au făcut din folclor o raţiune a vieţii şi activităţii lor. Chiar dacă nu este o ediţie rotundă ca număr, poate fi pe drept considerată o ediţie jubiliară având în vedere că se împlinesc 30 de ani de la debutul festivalului. Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, sub conducerea lui Gheorghe Porumbel, este organizatorul de bază în realizarea festivalului de anul acesta.

Reporter: Cum v-aţi pregătit pentru festivalul din acest an?

Gheorghe Porumbel: Ne-am pregătit intens ca oricare altă activitate pe care o desfăşurăm, nu am întâmpinat nicio problemă având în vedere că trebuie să le oferim tinerilor în fiecare an câte o nouă şansă iar pentru noi o nouă ocazie de a o sărbători pentru cea care a fost o mare doamnă a cântecului popular. Festivalul va avea loc în perioada 9-12 noiembrie.

Reporter: Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” este organizatorul de bază, s-au implicat şi alte instituţii în realizarea festivalului?

Gheorghe Porumbel: Alături de „Doina Gorjului” organizatori mai sunt şi Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu, Centrul Judeţean de Creaţie Gorj, Şcoala Populară de Artă şi Liga Culturală „Fii Gorjului” din Bucureşti în parteneriat cu TVR Craiova.

Reporter: Care va fi structura festivalului?

Gheorghe Porumbel: Luni, începând cu ora 14.00, va avea loc preselecţia în prezenţa juriului naţional, marţi va fi prima seară de concurs urmat de un spectacol susţinut de Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, miercuri va fi a doua seară de concurs urmat de un spectacol susţinut de laureaţi din Gorj ai ediţiilor anterioare ale festivalului „Maria Lătăreţu”, joi va fi gala premiilor urmată de un spectacol de gală prezentat de ansamblul „Doina Gorjului”. Spectacolele vor începe la ora 18.00 în fiecare seară, prima parte, adică partea de concurs, va fi transmisă în direct de către TVR Craiova pe TVR3.

Reporter: Care sunt probele la care vor fi supuşi concurenţii?

Gheorghe Porumbel: Festivalul va avea două secţiuni, interpretare vocală şi interpretare instrumentală. Fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese: o doină sau o baladă fără acompaniament şi un cântec ritmat, cu acompaniament orchestral, din zona pe care o reprezintă fiecare.

Reporter: Cine va face parte din juriu?

Gheorghe Porumbel: Preşedinta juriului este Marioara Murărescu, cea care a fost la Târgu Jiu şi în urmă cu 30 de ani când se bătea gongul primei ediţii şi celebra realizatoare de emisiuni folclorice, alături de ea vor mai fi Elize Stan, realizator tv, Gelu Stan, profesor la Timişoara, Oana Lianu, interpretă la nai şi conferenţiar universitar la Oradea, Traian Mărgulescu, directorul studioului TVR Craiova, Gabriela Rusu Păsărin, realizator de emisiuni de folclor la Radio Oltenia Craiova, Dumitru Zamfira şi Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu.

Reporter: Festivalul de anul acesta a fost într-o oarecare măsură afectat de criză?

Gheorghe Porumbel: Mergem oarecum cu frâna de mână trasă, calculăm foarte bine şi ne gândim foarte mult la fiecare cheltuială pe care urmează să o facem. Am primit şi sprijin financiar de 40.000 ron din partea Consiliului Judeţean şi 10.000 ron din partea Centrului Judeţean de Creaţie, restul cheltuielilor fiind suportate de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”.

Reporter: Ce aveţi de spus cu privire la situaţia casei memoriale „Maria Lătăreţu” care este lăsată în paragină?

Gheorghe Porumbel: Este păcat, după mine această casă ar trebui să fie păstorită, administrată, îngrijită de Muzeul Judeţean Gorj. Este instituţia potrivită care să asigure conservarea costumelor şi exponatelor de acolo, chiar ar putea salariza şi un ghid care să asigure uşile larg deschise pentru cei care vor să o viziteze. Eu nu îl acuz pe primarul comunei Bengeşti Ciocadia de rele intenţii ci vin şi spun că, mai ales în condiţiile actuale de criză, sunt atâtea pe capul unui primar încât cu siguranţă nu ştie de ce să se ocupe mai întâi.   

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: