Prejudiciu de sute de miliarde la Consiliul Judeţean Gorj

Nereguli de ordinul miliardelor de lei depistate de Camera de Conturi Gorj în urma controalelor efectuate anul trecut la Consiliul Județean Gorj.  Din cele constatate în urma controalelor din anul 2011 reiese că cei de la CJ Gorj au încălcat în anul 2010 legislaţia achizițiilor publice, care promovează concurența între operatorii economici, și-au încasat indemnizaţii în mod ilegal, au întocmit documente în mod defectuos şi au raportat situaţii financiare  denaturate.

Cele mai mari nereguli, care ajung la incredibila sumă de 19.516.892, adică aproape 200 de miliarde de lei vechi, sunt legate de Întreprinderea de Drumuri și Poduri (IDP) Gorj, firma de casă a Consiliului Județean Gorj. Acesteia i-au fost atribuite direct, fără organizarea unei licitații, contracte de lucrări privind întreţinerea, reparaţii drumuri publice de interes judeţean, reparaţii de natura asfaltărilor la căi de  acces, lucrările de aprovizionare materiale antiderapante şi  deszăpezirea drumurilor judeţene în perioada de iarnă, precum și lucrări de siguranţă a circulaţiei. ”Lucrările de întreţinere şi reparaţii drumuri publice judeţene nu au fost incluse în Programul anual al achiziţiilor publice pe anul 2010, potrivit reglementărilor prevăzute de legislaţia în materia achiziţiilor publice”, se arată în raportul Camerei de Conturi Gorj, efectuat pe anul 2010. Cum era de aşteptat, la această abatere conducerea CJ Gorj a formulat obiecţiuni. Un caz concret al procedurilor caracteristice Consiliului Județean Gorj îl reprezintă modul în care au fost realizate serviciile de proiectare și execuţie a investiţiei privind reabilitarea sistemului rutier pe DJ 675 A, km  9+ 700 – 14+700, Berlești-Bustuchin, pentru care instituţia a încheiat  contract cu Asociația SC IDP Gorj & SC MCM PROARCONS SRL, a cărui valoare a fost majorată pe parcursul realizării lucrărilor, prelungindu-se totodată și durata acestuia cu 35 zile  calendaristice. ”Unele documente justificative care au stat la baza actului adițional nu aveau dată și număr de înregistrare, semnături de aprobare și avizare, nu au fost verificate de un verificator de proiecte independent care să ateste modificări ale soluțiilor tehnice din  documentația tehnică autorizată. Aceste documente justificative deși au fost întocmite în mod  defectuos au stat la baza executării și respectiv a decontării  unor lucrări privind acest obiectiv de investiții”, se mai arată în respectivul raport.

Greșeli de miliarde

Greșeli din partea celor din Consiliul Judeșean care au adus un prejudiciu în valoare de aproape 900.000 lei s-au constatat și la obiectivul de invesțitii „Consolidare terasamente pe DJ 664 A, Turcinesti-Rugi, km 2+200”. După ce a fost efectuată  recepția la terminarea lucrărilor în perioada de garanție au apărut defecțiuni la lucrările executate, care trebuiau înlăturate de constructor, defecțiuni care existau și la data efectuării auditului. ”Neconvocarea recepției finale a lucrărilor executate la obiectivul de investiții, după expirarea perioadei de garanție, a împiedicat luarea măsurilor pentru înlăturarea deficiențelor existente pe cheltuiala executantului, dacă se constată vina acestuia și asigurarea desfăsurării circulației pe drumul respectiv în condiții de siguranță”, se mai arată în raport. Tot printre abaterile CJ Gorj se mai numără și transferul fără plată a unor bunuri de la Uzina Mecanică Sadu sau neevaluarea unor construcții ce reprezintă case memoriale și terenul aferent acestora din domeniul cultural al județului, aflate în administrarea Muzeului Județean Gorj și Muzeului Arhitecturii Curtișoara.

Indemnizații plătite ilegal

Pe lângă toate acestea, angajații din Consiliul Județean mai primeau și sporuri. În  timp ce oamenilor de rând le scădeau salariile cu 25%, cei din Consiliul Județean Gorj  primeau ilegal indemnizații de dispozitiv în perioada  iulie-decembrie 2010, ce reprezentau 25% din salariul de bază. Suma estimată a acestei abateri depășește 400.000 lei. În această privință conducerea Camerei de Conturi Gorj a luat decizia recuperării plăților considerate ilegale, inclusiv a foloaselor nerealizate. Nemulțumiți de această hotărâre cei din conducerea executivă a CJ Gorj au formulat imediat o contestație, care a fost respinsă numaidecât de Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: