PREMIERĂ: Bursa locurilor de muncă pentru tinerii marginalizaţi

Câteva zeci de tineri cu vârste de până în 26 de ani sunt aşteptaţi astăzi la bursa locurilor de muncă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj organizează o acţiune dedicată exclusiv tinerilor cu risc de marginalizare socială. Marea majoritate provin din centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj care cu greu reuşesc să obţină un loc de muncă. O astfel de bursă are loc în premieră la nivelul judeţului.

Marea majoritate a job-urilor pregătite de către angajatori sunt destinate absolvenţilor cu studii medii. Doar 10 sunt dedicate celor cu studii superioare. Principalele meserii pentru care vor putea opta participanţii la bursă sunt de: confecţioner îmbrăcăminte, electromecanic, bucătar, cameristă, administrator pensiune turistică, recepţioner, ospătari, strungar, sudor, dar şi agent asigurare, lucrător comercial, lucrător gestionar, inginer silvic. „AJOFM Gorj organizează vineri o bursă a locurilor de muncă pentru tinerii cu risc major de marginalizare socială. Acţiunea se va desfăşura la sediul agenţiei, în holul de la intrare. Din agenţii economici contactaţi, 10 agenţi şi-au anunţat participarea, şi oferă un număr de 175 locuri de muncă. Bursa locurilor de muncă va începe la orele 12. Participanţi vom avea până în 50. Sunt un grup ţintă care este mai greu de plasat pe piaţa muncii”, a declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct în cadrul AJOFM Gorj.

Sprijin de la stat

Conform reprezentanţilor AJOFM Gorj, în urma angajării acestor tineri pot rezulta două situaţii. Prima ar fi ca agenţii economici să angajeze un tânăr cu risc de marginalizare sau să procedeze la această angajare şi să încheie o convenţie cu agenţia, primind de la stat pentru câţiva ani o sumă consistentă care să-i asigure tânărului respectiv un salariu de minimum 1000 de lei. „Tânărul se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă, agenţia încheie cu tânărul din acest grup ţintă un contract de solidaritate, în baza acestui contract. Noi îi căutăm un angajator de inserţie, aşa se numeşte, la care noi reuşim să plasăm acest tânăr. Angajatorul respectiv, în urma unei convenţii încheiate cu AJOFM Gorj, îi face un contract pe o perioadă determinată de 3 ani şi noi subvenţionăm lunar la nivelul a două sume echivalente cu indicele social de referinţă, adică 1000 de lei”, a mai spus Ana Maria Niculescu.

Practic, la bursa de astăzi sunt de cel puţin trei ori mai multe locuri de muncă decât participanţi. Rămâne de văzut câţi dintre tinerii vizaţi vor reuşi să-şi găsească un job.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: