Preoţii gorjeni vor să se alăture Ardealului. Politicienii îi susţin!

Preoţii din Gorj vor cu orice preţ să se rupă de Mitropolia Oltenia. După ce au eşuat demersurile făcute pentru înfiinţarea unei episcopii a Gorjului, de câteva zile circulă pe facebook o altă petiţie prin care se solicită trecerea Gorjului la Mitropolia Ardealului. Iniţiativa creştin ortodocşilor este susţinută de politicieni şi oameni de cultură din Gorj. Unii dintre susţinători cred că preoţii se dezic de Mitropolia Olteniei din cauza Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, care le impune taxe mari, lucru ce îi face pe enoriaşi să se îndepărteze de biserică.

Comunitatea de creştini ortodocşi solicită trecerea Gorjului la Mitropolia Ardealului. Ba mai mult, cere Patriarhului României să vină în Gorj pentru a rezolva această problemă. „Creştinii ortodocşi din judeţul Gorj îşi doresc o Arhiepiscopie Ortodoxă a Gorjului şi un Arhiepiscop Eparhiot al judeţului Gorj, iar dacă Mitropolia Olteniei nu doreşte acest lucru, îi cerem în mod public Patriarhului României, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trecerea judeţului Gorj în cadrul Mitropoliei Ardealului la Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului. Vă adresăm rugămintea creştinească de a veni în judeţul Gorj în mijlocul nostru şi de a înfiinţa Arhiepiscopia Ortodoxă a Gorjului care să facă parte din Biserica Ortodoxă Română şi să numiţi un Arhiepiscop Eparhiot al judeţului Gorj, datorită faptului că cei de la Mitropolia Olteniei refuză să discute cu noi, vă cerem în mod public să interveniţi şi luaţi aminte de dorinţa creştinească a locuitorilor judeţului Gorj şi să ne numiţi un Arhiepiscop Eparhiot al judeţului Gorj”, arată textul postat pe pagina de socializare.

Iniţiatorii enumeră mai mulţi oameni de cultură şi politicieni care susţin demersurile lor. Printre aceştia se numără şi senatorul Dian Popescu, care le va transmite doleanţele la nivel central. „Am primit un material amplu, l-am analizat şi susţin înfiinţarea unei episcopii a Gorjului, ţinând cont că în judeţul nostru se află cea mai veche mănăstire, mănăstirea Tismana. Consider că trebuie dată mai multă putere bisericilor pentru a avea un centru puternic de spiritualitate în Gorj”, a declarat Dian Popescu.

„Mitropolitului Olteniei face presiuni asupra preoţilor”

De partea creştini ortodocşilor gorjeni este şi preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, Dan Ilie Morega. Acesta crede că preoţii se dezic de Mitropolia Olteniei din cauza Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu. „Eu consider că din cauza conducerii Mitropoliei Oltenia fug preoţii. Mitropolitul face presiuni asupra preoţilor pentru mărirea taxelor de cult, a taxelor de înmormântare, de botez şi cununie. Înainte nu se plătea decât taxa de cult şi asta includea orice eveniment din familie. În Gorj situaţia va fi una dramatică pentru că foarte mulţi oameni îşi vor pierde locurile de muncă, iar biserica ar trebui să fie mult mai aproape de enoriaşi. Cei de la Mitropolia Olteniei s-au îndepărtat foarte mult de problemele oamenilor punând mai presus de acestea interesele financiare”, a declarat Dan Ilie Morega. În opinia sa, Mitropolia Olteniei s-a implicat foarte mult în viaţa politică. „Am asistat la sfinţirea unor biserici de către Mitropolit şi mai era foarte puţin până ca sfinţirile să se transforme în şedinţe de partid. Acum tot mai multe confesiuni religioase vin cu sprijin pentru enoriaşi şi nicidecum cu o povară fiscală”, a precizat Morega.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: