Preţurile apartamentelor scad, chiriile cresc

Tranzacţiile de pe piaţa imobiliară din Târgu Jiu sunt în impas, iar agenţiile imobiliare dau vina pe criza financiară, care a blocat accesul gorjenilor la creditele imobiliare şi ipotecare. Efectul imediat este scăderea preţurilor la locuinţe, dar şi majorarea chiriilor.

Cererea de locuinţe care a depăşit cu mult oferta din oraşul de pe Jiu a dus la creşteri spectaculoase ale preţurilor în ultimii ani. În prezent, un apartament central cu trei camere poate fi cumpărat în Târgu Jiu cu 80.000 de euro.

Chiar dacă preţul în euro al locuinţelor este în scădere, preţurile în lei rămân cam la fel, deoarece moneda europeană s-a apreciat în ultimele luni. Scăderea vânzărilor imobiliare a făcut ca piaţa să ia o nouă direcţie: închirierile. Drept urmare chiriile au crescut semnificativ, pentru un apartament cu două camere situat într-o zonă bună se plăteşte în jur de 300 euro/lună.

Băncile sunt reticente în ceea ce priveşte acordarea de împrumuturi pentru achiziţionarea de locuinţe. Agenţii imobiliari recunosc faptul că vânzările de imobile vechi s-au diminuat, dar nici pe piaţa de locuinţe noi lucrurile nu stau roz, deoarece proiectele noi au intrat în faza de hibernare. La Tg-Jiu se derulează proiecte noi doar în ceea ce priveşte locuinţele de tip ANL.

O reprezentantă a agenţiei City 4 You din Tg-Jiu a declarat că pe piaţă nu sunt bani, deci nu se vinde şi nici nu se cumpără: „Preţurile sunt aceleaşi de anul trecut dacă facem raportarea la euro. Băncile nu oferă credite. În Tg-Jiu nu a fost o supraproducţie de construcţii, de aceea consider că este un circuit închis”.

Marian Dumitraşcu, consultant imobiliar în cadrul Agenţiei Imobiliare „Casa Ta”, este de părere că oferta este mare, dar cerea mică: „Putem vorbi despre un blocaj pe piaţa imobiliarelor din cauza creditelor, care se obţin tot mai greu. Preţurile imobiliarelor nu sunt în scădere, ele sunt cum şi le fac proprietarii de imobile care doresc să vândă. Proprietarii care au tot interesul să vândă mai lasă la preţ”.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: