Prigoană liberală. Director din Vrancea, mutat cu serviciul în Gorj

Schimbările dorite de liberali în instituțiile deconcentrate ale statului nasc abuzuri. Un șef DSVSA din Vrancea a fost detașat la sute de kilometri distanță de casă, tocmai în Gorj, pentru că nu a răspuns comenzilor politice și a refuzat să plece din funcție. Aflat în pragul pensionării, directorul DSVSA a contestat mutarea în Gorj, iar instanța a oprit, momentan, „abuzul”. Inclusiv Federația Sindicală a Veterinarilor din România acuză ANSVSA că se folosește de instituția detașării pentru „executarea” profesională a personalului din subordine.

Doru Calistru a fost schimbat de la cârma Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea în luna ianuarie 2020 și înlocuit cu un membru PNL. Rămas pe postul de adjunct, directorul a contestat înlăturarea din funcție, iar de atunci a început calvarul.

După ce i s-a cerut, mai întâi, să prezinte un raport detaliat, „pe zile și ore”, din ultimii doi ani de activitate, lucru nemaiîntâlnit până acum, directorul Calistru, aflat în pragul pensionării, s-a trezit cu o detașare la sute de kilometri de casă, tocmai la DSVSA Gorj. Pentru a doua oară într-un an!

Detașare „abuzivă” și „ilegală”

Ordinul a fost dat pe 31 decembrie 2020 și modificat ulterior în data de 7 ianuarie. Directorul a contestat, din nou, detașarea în instanță, considerând ordinul „abuziv și ilegal”.

„Prin ordinul de detașare atacat nu se justifică niciun interes în detașarea reclamantului, deoarece nu există un interes profesional, ci doar unul generat de dorința de a-l sancționa pentru că a refuzat să își dea demisia din funcția publică de director adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. (...) Prejudiciul este clar și dovedit, prin această măsură aducându-i-se prejudicii de imagine, adevăratul scop fiind înlăturarea sa din funcția publică, fiind deja numită o altă persoană, fără nicio pregătire, dar care e membru PNL”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Directorul Calistru vorbește despre o „măsură pur politică”, care să-l determine să-și dea demisia în ultimul an de muncă. În plus, „călătoria de la domiciliu la Gorj nu poate fi făcută decât cu autoturismul, ceea ce înseamnă peste 400 km, respectiv peste 7 ore de condus”, și ca atare veniturile directorului scad nejustificat, din cauza navetei, ca să nu mai vorbim de pericolul de accidente la care este expus.

Director: Este o hărțuială continuă

Directorul se află în concediu medical până pe data de 9 februarie, când ar fi trebuit să se prezinte la Gorj. Între timp, Tribunalul Vrancea a dispus suspendarea ordinului de detașare, până la pronunțarea instanței de fond.

Potrivit instanței, prin acest ordin se aduce inclusiv atingere interesului public în condițiile în care în actul administrativ nu se menționează „în ce fel se va îmbunătăți activitatea instituției publice și care este scopul urmărit”. Sentința pronunțată pe 26 ianuarie este executorie.

„Cât va mai continua această hărțuială la adresa mea? După 35 de ani sunt în pragul pensionării, iar ei vor să mă trimită la 400 de kilometri. Cine va mai avea grijă de mama mea, ajunsă la venerabila vârstă de 88 de ani? Este o hărțuială continuă”, a precizat directorul Doru Calistru, pentru presa locală.

Potrivit legii, „detașarea se dispune în interesul autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

Într-o scrisoare deschisă înaintată premierului Florin Cîțu și președintelui Klaus Iohannis, Federația Sindicală a Veterinarilor din România a arătat că ANSVSA se folosește de instituția „detașării” pentru „executarea” profesională a personalului din subordine. Doar într-un singur an au fost numărate circa 100 de detașări la nivelul structurii centrale sau structurile subordonate ANSVSA.

Vizualizări: 4,955

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: