Primăria Crasna pierde fondurile europene. Călinoiu ridică din umeri

Situaţie critică la Crasna. Localitatea este în pericol să piardă fondurile europene pentru proiectele aflate în derulare pentru că nu are bani pentru co-finanţare. Sumele primite de la Consiliului Judeţean (CJ) Gorj sunt insuficiente. Primarul Aurel Vamvu îl roagă de două luni pe preşedintele, Ion Călinoiu, să intervină la Guvern pentru a rezolva această problemă urgentă, însă în zadar.

Primarul Aurel Vamvu din Crasna a declarat la postul Radio Infinit că s-a zbătut în toate părţile să câştige proiecte cu finanţare europeană în comună, însă nu este ajutat cu co-finanţarea. Termenul pentru achitarea tranşei a treia pentru un proiect expiră azi, iar CJ Gorj nu a intervenit în nici un fel la Guvern pentru a-l ajuta. Vamvu are nevoie de opt miliarde lei vechi pentru co-finanţarea unor proiecte aflate în derulare.  „Este vorba de două proiecte care la ora actuală sunt în execuţie, proiect pe Măsura 322 - canalizare, extindere, reţea alimentare cu apă şi <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />17 kilometri de drumuri comunale şi stradale de asfaltare, program pentru care suntem la a treia tranşă de plată, care trebuia depusă până vineri şi mă văd în imposibilitatea de a o depune pentru că nu am bani suficienţi. De acum două luni şi jumătate am început cu adrese către Prefectură, Consiliul Judeţean şi Finanţe să ne ajute cu sume de bani ca să acoperim parte din TVA. Nu am reuşit să realizăm nimic. Am iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-am înaintat Consiliului Judeţean pentru a merge la Guvern să ne sprijine. Deocamdată nu avem nici un răspuns de la nicio instituţie”, spune nemulţumit primarul. Bugetul localităţii este blocat din cauza comisioanelor. „Nu putem să achităm TVA-ul pentru că pe primul program avem line de credit de la bancă pentru care plătim comisioanele. Eu am bugetul local blocat din cauza acestor comisioane. Nu pot să mai mişc nimic pentru că toţi banii merg pe comisioane, pe credite bancare, pe plata TVA-ului. Anul trecut pentru cele două proiecte am solicitat 17 miliarde şi ni s-au dat patru. Anul acesta, când am două în lucru şi unul aprobat, primesc mai puţin de patru miliarde”, mai menţionează primarul.

Cere sprijin în zadar

Deşi de două luni se roagă de Ion Călinoiu să intervină la Guvern, de fiecare dată a primit sprijin doar verbal. „Din partea preşedintelui Consiliului Judeţean şi a aparatului de specialitate am primit sprijin doar verbal. Au spus că vor iniţia acest proiect, dar eu am făcut demersurile iniţiale, adică memoriu justificativ, cu documente, contracte de finanţare şi cu solicitarea de ce sumă am avea nevoie. Nu ştim de ce nu au iniţiat până acum un proiect”, declară Vamvu. Primarul se află într-o situaţie disperată de două luni de zile. „Degeaba îţi propui, ai echipă, accesezi. Faci, te zbaţi, alergi şi când colo te blochezi pentru că nu ai sumele necesare de finanţare din partea locală. Pentru a debloca situaţia pe proiectul 322, care trebuie terminat până în sărbători este necesară o intervenţie urgentă din partea conducerii CJ Gorj la Guvern pentru a ne ajuta cu un minim de patru miliarde. Aşteptăm de aproape două luni  să se deblocheze această situaţie”, menţionează Aurel Vamvu.

Călinoiu se scuză. „Am făcut un proiect de hotărâre de Guvern pentru a fi asigurată co-finanţarea din fondul de rezervă al Guvernului. Proiectul este făcut de o săptămână de zile şi trimis la Guvernul României. Ar urma să primim un răspuns în 30 de zile. domnul primar a venit de mai multe ori şi aceasta a fost ultima soluţie pentru a rezolva problema cap-coadă. Problema nu este la CJ, ci la Guvernul României. Sumele repartizate în teritoriu vin de la bugetul de stat”, declară Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj.

REACŢIE

„Din câte ştiu eu la această rectificare de buget CJ Gorj trebuia să aibă în vedere aceste cote care trebuie să le asigure co-finanţarea pentru primăriile care au accesat fonduri europene. O să mă angajez că pot să fac un memoriu către Ministerul Administraţiei şi Internelor sau către Ministerul Finanţelor Publice prin care să aduc la cunoştinţă acest caz”, menţionează deputatul de pe Colegiul III, Cosmin Popescu.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: