Primăria nu are bani să amendeze târgujienii fără asigurare la casă

Direcţia de taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu nu are bani să trimită somaţii târgujienilor care nu şi-au asigurat locuinţa. Numărul acestora fiind foarte mare şi banii daţi pe emiterea acestor somaţii ar fi pe măsură. Autorităţile locale fac apel la conştiinţa locuitorilor şi îi invită să-şi plătească poliţa de asigurare obligatorie.

Conform legii, data limită de asigurare a locuinţelor a fost 15 iulie, iar începând cu 5 august autorităţile locale ar fi trebuit să treacă la emiterea de somaţii către cei care nu şi-au plătit asigurările. Acest lucru nu s-a întâmplat la Târgu Jiu deoarece nu sunt bani la bugetul local pentru corespondenţă, iar de la sediu nu vine nimeni să le ridice. Numărul somaţiilor care ar fi trebuit trimise este mare, egal cu cei care nu şi-au plătit asigurarea obligatorie de locuinţă. „Din experienţă pot să vă spun că degeaba am trimite noi înştiinţări târgujienilor pentru că nu dă rezultate. Ar fi o cheltuială în plus pe care noi nu ne-o permitem în momentul de faţă, pentru că nu avem bani din buget prevăzuţi pentru această cheltuială. În această perioadă ar fi trebuit să demarăm procedura de somare, astfel încât în perioada următoare să trecem la aplicarea amenzilor. Pe de ală parte aşteptăm ca PAID-ul să publice lista completă cu cei care nu şi-au plătit asigurarea, astfel încât să avem evidenţa acestora”, a declarat Mariana Budulan, director Direcţia de Taxe şi Impozite Locale.

Dacă este să ne gândim la valoarea amenzilor, între 100 şi 500 de lei, în funcţie de dispoziţia celor care aplică amenzile, acestea sunt mai mari decât asigurarea în sine. Deocamdată nu s-au stabilit criteriile după care se aplică amenzile, de aceea rămâne la latitudinea organelor abilitate să aplice ce amendă vor dori. „Normele de aplicare a amenzilor nu au fost publicate. Amenzile pot fi între 100 şi 500 de lei. Dacă nu vor fi publicate criteriile de aplicare a amenzilor, va trebui ca fiecare să stabilească la faţa locului care este amenda aplicată în acest interval. Eu cred că la Târgu Jiu se va merge pe minimul de 100 de lei”, susţine directoarea de la Taxe şi Impozite Locale.

ASIGURARE

La nivelul judeţului Gorj doar aproximativ 30% dintre proprietari şi-au asigurat locuinţa plătind poliţa obligatorie sau facultativă. Aceştia ar fi trebuit să plătească 10 sau 20 de euro.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: