Primăria plăteşte o firmă să facă o bază de date a terenurilor din Târgu Jiu

Primăria municipiului Târgu Jiu a angajat o firmă care va întocmi planurile parcelare pe suport digital, necesare validării dreptului de proprietate asupra terenurilor. În acest fel se va realiza o evidenţă clară a terenurilor din oraş şi se vor putea depista rezervele de teren pe care le mai are municipalitatea. La unele primării din judeţ deja s-a finalizat acest proces.

Pentru aproape 117.000 lei firma Geolink SRL din Timişoara va întocmi o bază de date electronică cu toate terenurile aflate în municipiul Târgu Jiu. Municipalitatea a demarat acest proces deoarece planurile vechi au dat erori. „Este o acţiune demarată la nivel naţional pentru că s-a constatat că planurile vechi au dat erori. Această societate va face documentaţiile pentru planurile parcelare digitale, ceea ce înseamnă că va lua fiecare parcelă în parte şi va vedea dacă este bine amplasată”, spune Ramona Evulescu, putător de cuvânt în cadrul Primăriei Târgu Jiu. După aceste măsurători vor putea fi descoperite şi rezervele de teren pe care le mai are municipalitatea. „E posibil să fie terenuri ocupate într-o mai mare măsură de unii decât să fi avut în acte. Astfel, din aceste diferenţe ar putea apărea şi rezerve ale primăriei. Toate terenurile vor fi măsurate, datele vor fi introduse pe calculator, astfel întocmindu-se o hartă digitală a oraşului”, mai explică Ramona Evulescu.

Măsurătorile bagă zâzanie între localnici

În comuna Dăneşti trecerea planurilor parcelare pe suport digital aproape s-a încheiat. La început şi la nivelul aceste localităţi a fost angajată o firmă, însă ulterior totul s-a desfăşurat împreună cu inginerul din primărie. Au fost eliberate titluri de proprietate pentru păduri şi pentru 300-<-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />400 hectare teren agricol. „Toată comuna o avem trecută pe calculator. Am început de anul trecut din toamnă şi am trecut toate titlurile de proprietate, procesele verbale de punere în posesie. Nu am finalizat închiderea tuturor parcelelor. Totul a durat în jur de cinci-şase luni. Este mult mai uşor pentru noi pentru că în acest fel ne dăm seama dacă cetăţeanul respectiv ne spune sau nu adevărul în privinţa terenului pe care îl deţine. Oamenii sunt tentaţi să spună suprafeţe mai mari decât au”, explică primarul localităţii, Emilian Rusu. La început totul a mers destul de greu deoarece oamenii din primărie nu cunoşteau noile metodologii, însă acum s-a înregistrat tot ceea ce există pe fond funciar. „În trecut, unde spunea omul că are terenul, acolo îl punea. Acum, în urma măsurătorilor s-a întâmplat să se mai suprapună terenurile. Mai sunt şi unele persoane care nu vin să întocmească documentaţia şi din cauza lor îi ţinem şi pe alţii în loc. Cele mai mari probleme apar însă atunci când încep fraţii să îşi împartă averea, dar asta nu intră în atribuţia noastră. Noi îi trimitem spre instanţă pentru a-şi rezolva acolo problemele”, mai menţionează primarul din Dăneşti.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: