Primarii gorjeni, amăgiți cu fonduri care nu pot fi accesate

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a vorbit ieri despre un program gândit de Guvernul Ponta, prin care primarii gorjeni care au proiecte de alimentare cu apă și canal prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) vor primi fonduri pentru finalizarea acestor investiții de pe un alt program, respectiv Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu. Primarii se plâng că nu îndeplinesc criteriile impuse.

Proiectele de alimentare cu apă și canalizare depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale vor fi transferate la Ministerul Mediului unde sunt disponibili foarte mulți bani europeni care riscă să rămână necheltuiți. Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a spus ieri că această măsură vine în sprijinul mai multor primării din Gorj care au astfel de proiecte, precizând și condițiile în care s-ar putea realiza acest transfer. ”Luni am fost la București la Autoritatea de Management pentru Mediu unde pe Programul Operațional Sectorial de Mediu sunt economii mari. (…) Iată că avem posibilitatea, și suntem în lucru cu acest program, ca lucrările din cadrul Programului Național de Dezvoltare cu privire la investiții de apă, canal, realizate în procent de peste 50%  și au posibilitatea să fie terminate până la decembrie 2016, când se încheie programul 2007-2013, să fie transferate și să folosim și acești bani. Sunt multe primării din județ în această situație. Le luăm în funcție de gradul de execuție și garanția încheierii lucrărilor până la finele anului 2016”, a spus Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Condiții greu de îndeplinit

Șeful județului Gorj spune că primarii își pot recupera astfel chiar și întreaga investiție, POS Mediu putând deconta chiar și valoarea lucrărilor deja efectuate. ”Se vor lua lucrările acelea care așteaptă după bani și au termen de punere în funcțiune peste doi ani. Lucrarea are grad de execuție de 50% și poate prin capacitatea de execuție a constructorului să-l termine până în decembrie, să primească banii de la programul de mediu, ba mai mult decât atât, să-i fie decontată toată lucrarea, și banii cheltuiți și să-și reîntregească bugetul local”, a spus Ion Călinoiu.

Realitatea din județul Gorj este însă alta. Foarte mulți primari au spus ieri că nu se încadrează în acest transfer pentru că sunt condiții greu de îndeplinit. Una dintre ele ar fi gradul de execuție a lucrărilor, care să fie în jurul a 50%. Primarul comunei Berlești, Maria Dumitrașcu, are și proiect de alimentare cu apă și proiect de canalizare pe PNDL, însă nu se încadrează pentru că la prima lucrare termenul de execuție este prea mare, iar la canalizare este prea mic. ”Chiar m-am interesat de această posibilitate, însă nu am înțeles niciodată de ce s-a condiționat cu acel 50%. Fiind condiționarea asta, eu am pierdut din start, pentru că la alimentarea cu apă am grad de execuție de aproape 90%, iar la canalizare sunt abia la început, 10%. Nu știu să fie vreo primărie din Gorj care să se încadreze”, a spus Maria Dumitrașcu, primarul din Berlești.

Nici primăria Bustuchin nu se încadrează, primarul Ciocea declarând ieri că transferul fondurilor se poate face, însă documentația rămâne neschimbată. ”Pentru PNDL, documentația este mai simplă și cerințele mai ușor de îndeplinit ori și dacă se realizează acest transfer, POS Mediu nu-ți acceptă documentația de pe PNDL. Nu o să beneficieze foarte multe primării de aceste fonduri”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

De altfel, președintele Consiliului Județean Gorj a fost întrebat ieri de numărul primăriilor care se încadrează însă a spus că se lucrează la situație și nu știe.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: