Primarii gorjeni, nevoiţi să achiziţioneze cauciucuri second hand

Şefii administraţilor locale ar fi primii care s-ar alege cu amendă în cazul în care în aceste zile ar cădea prima ninsoare. Edilii gorjeni nu au bani pentru a echipa maşinile din dotarea primăriilor cu anvelope de iarnă. Cei mai mulţi spun că vor face rectificări de buget pentru a găsi fondurile necesare. În timp ce unii studiază ofertele firmelor de profil, alţi s-au orientat deja să cumpere cauciucuri second hand.

Obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă îi determină pe primarii gorjeni să efectueze cheltuieli suplimentare. Cei mai mulţi spun că în această lună îşi vor rectifica bugetele întrucât nu au bani ca să cumpere cauciucuri pentru microbuzele şcolare şi maşinile de gunoi aflate în dotarea administraţiilor locale. Începând cu data de 1 noiembrie, proprietarii de autovehicule au obligaţia să-şi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă sau anvelope all seasons agreate ori de câte ori circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei. În timp ce preţurile echipării unui simplu autoturism cu cauciucuri de iarnă costă până la 1000 de lei, cele pentru maşinile de gunoi ale primăriilor depăşesc 1.500 de lei. Din cauza lipsei anvelopelor de iarnă primarii riscă să plătească amenzi cuprinse între 603 şi 1340 lei. „Ştim de această reglementare. Problema mare este că noi stăm foarte prost cu bugetul. Avem un microbuz şcolar şi două maşini de gunoi. Dacă un cauciuc pentru microbuz costă în jur 6-7 milioane de lei vechi, unul pentru maşina de gunoi ajunge la 16-19 milioane de lei vechi. Pentru echiparea acestora ne trebuie aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Singura soluţie pentru a le putea cumpăra este să facem o rectificare bugetară în acest sens. Vom testa atât piaţa de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Craiova cât şi pe cea din Gorj în vederea găsirii unei firme care să aibă preţuri mai avantajoase. Suntem dispuşi să luăm chiar şi cauciucuri second hand”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

Datorii mari, la sfârşit de an 

În această perioadă, Consiliile Locale au mari probleme cu banii din cauza restanţelor la plata salariilor persoanelor cu handicap şi a acordării ajutoarelor pentru încălzire. Într-o astfel de situaţie se află şi comuna Jupăneşti, Consiliul Local fiind nevoit să mai aloce bani şi pentru anvelopele celor patru maşini de gunoi. “În şedinţa Consiliului Local din această lună vom face, în mod cert, o rectificare bugetară. Trebuie să găsim atât fonduri pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, restante de câteva luni, a subvenţiilor pentru încălzire cât şi pentru achiziţionarea de anvelope de iarnă pentru cele patru maşini de gunoi. Am primit oferta unei firme care comercializează cauciucuri şi urmează să decidem dacă le vom achiziţiona din magazin sau de la second hand. În această perioadă nu ne putem baza pe bani de la Guvern ci trebuie identificate alte surse pentru a ne acoperi găurile”, a declarat  Petre Guşită, primarul comunei Jupâneşti. La rândul său, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti este decis să echipeze maşinile din dotarea instituţiei cu anvelope second hand. “În mod sigur vom achiziţiona cauciucuri second hand întrucât nu ne permitem să mai facem şi alte datorii acum la sfârşit de an, în actualele condiţii de criză”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: