Primarii gorjeni plantează arbori pentru a scăpa de alunecările de teren

Alunecările de teren dau în continuare bătăi de cap primarilor din comunele afectate de acest fenomen. Din ce în ce mai mulţi primari solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj plantări de arbori pentru a stopa alunecările din comuna pe care i gospodăresc. Printre primăriile care au solicitat se numără Rovinari, Motru, Fărcăşeşti şi Turceni.

„Noi am fost de acord să sprijinim primarii în iniţiativa lor şi aşteptăm în continuare solicitări. Ei vor stoparea alunecărilor de teren din zonele respective şi cea mai bună soluţie este cea a plantării, asta se ştie. Arborii sunt daţi gratuit. O să-i luăm din zona Curtişoara pentru că e păcat să nu-i folosim. Singura noastră condiţie este să vină să-i scoată. Până acum ne-au solicitat cei din Motru unde vom fi pe 26 martie, apoi la Turceni pe 9 aprilie şi pe 16 la Rovinari. La Motru vom conta şi pe ajutorul unei organizaţii nonguvernamentale”, a declarat Gheorghe Fometescu, directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Arborii plantaţi sunt în special arţari însă acolo unde situaţia alunecărilor este mai frecventă sunt plantaţi salcâmi. „La Motru, în zona carierei Roşiuţa vom planta salcâmi puşi la dispoziţia noastră de Ocolul Silvic din Motru pentru că alunecările de teren sunt frecvente acolo. În rest, în oraş vom planta arţari”, a declarat Gheorghe Fometescu.

Primarii speră ca prin această acţiune alunecările de teren să nu mai fie o problemă pentru ei. „Noi ne-am bucurat că Agenţia de Mediu a răspuns solicitărilor noastre mai ales că în zona carierei Roşiuţa sunt frecvente aceste alunecări dar este şi o zonă aşa pustie. O să fie benefice aceste plantări din două puncte de vedere, unu că o să mai estompeze şi alunecările şi doi că o să fie eficiente pentru natură, pentru apicultori”, a declarat Ioan Cojocaru din cadrul compartimentului de mediu al primăriei Motru.

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: