Primarii, incapabili să încaseze taxe legale de la minerit

Tribunalul Gorj a dat o sentinţă cel puţin ciudată într-un dosar în care părţi sunt Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi primăria Ciuperceni. Este vorba despre o taxă pe care primăria o percepe societăţilor care exploatează în comună şi care este reglementată de Codul Fiscal. Cu toate acestea, SNLO nu va plăti nici măcar un leu primăriei Ciuperceni drept taxă pentru exploatarea celor şase hectare de teren. După aproape trei ani de procese, Tribunalul Gorj a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă în favoarea SNLO. Primarul din Ciuperceni, Dumitru Tăloi, se arată dezamăgit de decizia instanţei dar nu mai poate face nimic. Alte câteva primării din judeţ sunt exact în aceeaşi situaţie, ameninţând şi ele la rândul lor cu judecata. Primăria ar fi putut primi 7 lei pe mp.

Primăriile din Gorj care au pe raza lor exploatări miniere, de stat sau private, s-ar putea umple de bani, dacă ar aplica o taxă prevăzută de Codul Fiscal. Primăriile pot cere o taxă de până la 7 lei pe metru pătrat pentru eliberarea autorizaţiei de excavări. Taxa este obligatorie şi se plăteşte o singură dată, anticipat, la solicitarea autorizaţiei. Companiile miniere refuză să plătească această taxă, pe motiv că plătesc deja către bugetul de stat, anual, taxă pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, dar şi redevenţa minieră. Punctul de vedere al ANAF este că taxa de autorizare trebuie plătită către primării, la fel cum celelalte taxe sunt plătite către bugetul central. La fel susţine şi Camera de Conturi, care a imputat unor primari necalcularea taxei. 

Ciuperceni a pierdut patru miliarde

În această situaţie sunt localităţi precum Rovinari, Urdari, Ciuperceni sau Cătunele. În cazul primăriei Ciuperceni procesele au început acumtrei ani. Primăria Ciuperceni a acţionat în instanţă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru o taxă de excavare de şapte lei metrul pătrat afectat. Primarul Dumitru Tăloi a calculat o datorie de patru miliarde de lei pe care SNLO a refuzat să o achite. Acum trei săptămâni, Tribunalul Gorj s-a pronunţat în acest proces. ”Am pierdut procesul cu SNLO, instanţa de judecată le-a dat câştig de cauză. Tribunalul Gorj a considerat că nu merităm aceşti bani, au considerat lipsă de procedură. Decizia este definitivă şi irevocabilă, nu mai avem ce face”, a declarat primarul Dumitru Tăloi.

Hotărârea vine după ce la prima instanţă primăria Ciuperceni a câştigat chiar cu titlu executoriu aceşti bani dar SNLO a făcut recurs. Cert este că taxa este legală iar Codul Fiscal impune primăriilor pe raza cărora se practică mineritul, să calculeze la emiterea autorizaţiilor de foraje şi excavări o sumă de până la 7 lei mp care constituie venit la bugetul local. Exploatările miniere se extind pe zeci de hectare în fiecare an, ceea ce ar putea aduce sute de mii de RON comunităţilor locale. Deşi taxa este obligatorie din 2004, companiile miniere nu plătesc, prejudiciul produs bugetelor locale fiind estimat la milioane de euro.

600 de hectare afectate la Urdari

Mai mult, primăria Urdari are aceeaşi problemă. În fapt, primarul din Urdari, Mihai Calotă, a fost luat la rost de Curtea de Conturi pentru că nu a calculat şi aplicat această taxă societăţii miniere pentru terenurile afectate de cariera Peşteana. Până acum însă, primarul nu a acţionat în instanţă SNLO deşi aproape 600 de hectare de teren au fost afectate de minerit. Sumele la bugetul local sunt mari, dacă facem calculul că un metru pătrat este 7 lei.

LEGE

Codul Fiscal, la articolul 267, alineatul 4, prevede că "Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local de până la 7 lei".

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: