Primarii nu au bani pentru subvenţionarea încălzirii populaţiei

Gorjenii vor plăti la iarnă facturi mai mari pentru întreţinere întrucât primăriile nu au bani ca să suporte o parte din cheltuieli. Edilii spun că nu au posibilitatea de a acorda subvenţii pentru încălzire din bugetele locale, care să compenseze eliminarea acestora din bugetul de stat.

Guvernul a decis să nu se mai acorde subvenţia pe gigacalorie, de care beneficia întreaga populaţie, autorităţile administraţiilor publice locale trebuind să asigure compensarea procentuală acordată din bugetul de stat. Acest lucru este imposibil de realizat la nivelul judeţului Gorj întrucât primarii spun că nu au bani pentru a suporta cheltuielile la întreţinere ale populaţiei. “Nu avem posibilitatea de a subvenţiona încălzirea întrucât există 11 şantiere în lucru şi ca atare foarte mulţi bani s-au dus pe cofinanţări. De exemplu, pentru alimentarea cu apă a satului Pojogeni am scos din bugetul local 6 miliarde de lei vechi, pentru renovarea Şcolii Generale “Gheorghe Uscătescu” 4 miliarde, iar pentru plata facturilor de la spital încă 5 miliarde. Aşa că nici nu poate fi adusă în discuţie problema subvenţionării încălzirii”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Nici la Turcineşti lucrurile nu stau mai bine. “Este imposibil aşa ceva. Dacă oraşele nu pot suporta cheltuieli în plus ce să mai spunem noi cei de la comune. Nici vorbă de aşa ceva. În plus, atât ajutoarele de încălzire cât şi ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană s-au dat unor persoane care nu le meritau ţinând cont de situaţia lor financiară. Anul trecut peste 100 de persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire, însă decât puţini erau într-o situaţie precară”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti.

O creştere rezonabilă a gigacaloriei

Primarul municipiului Motru dă asigurări că preţul gigacaloriei va fi rezonabil chiar şi în condiţiile în care va fi eliminată subvenţia nediferenţiată. “Este imposibil să suportăm subvenţia din bugetul local. Chiar şi fără subvenţie, la Motru, gigacaloria va înregistra o creştere rezonabilă comparativ cu alte localităţi. Am încercat să avem un preţ de producţie bun datorită faptului că materia primă e foarte aproape de noi. Astfel, preţul unei gigacalorii va creşte de la 130 lei la 170 lei. Creşterea preţului gigacaloriei se compensează cu ajutoarele la încălzire, circa 60% din populaţiei beneficiind de acestea”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

PLAFOANE

Pragul maxim pentru care se acordă subvenţia de la buget pentru încălzire a fost majorat de executiv de la 615 lei, cât a fost în 2010-2011, la 786 de lei. În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie, iar de anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%. Pentru persoanele singure, acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: