Primarii, obligaţi să coreleze numărul angajaţilor cu cel al locuitorilor

Legea care le-a dat bătăi de cap primarilor revine. Primarii gorjeni vor fi din nou verificaţi la numărul de salariaţi pe care îi au în subordine în funcţie de numărul populaţiei din comunele şi oraşele respective. Verificarea va fi făcută de către Instituţia Prefectului în urma situaţiilor transmise de fiecare primărie în parte. Acolo unde numărul salariaţilor este mai mare decât prevede ordonanţa 63, se va lăsa cu disponibilizări. Interesant este că primarii sunt de acord de această dată deoarece consideră că au puţini angajaţi şi poate le vor debloca posturile.

Instituţia Prefectului va revizui numărul funcţionarilor publici de la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, revizuirea se face conform unor criterii printre care şi numărul populației din fiecare localitate. ”Instituţia Prefectului a început să culeagă date de la primăriile din judeţ. Un prim criteriu ar fi acela că numărul salariaţilor trebuie să corespundă numărului populaţiei localităţii de la data de 31 decembrie a anului anterior revizuirii”, a declarat Liviu Diaconescu, şef serviciu Legalitate Acte din cadrul Prefecturii Gorj.

Salariaţii, ameninţaţi cu disponibilizarea

În cazul în care se constată că o comună cu un număr mic de locuitori are angajați foarte mulți funcționari publici, surplusul riscă să fie disponibilizat. ”Același lucru se aplică și în cazul în care au avut angajați pe fonduri europene și mai sunt și după ce proiectul s-a finalizat. Cert este că potrivit unui ordin comun a celor două ministere, MAI și Ministerul Finanțelor, termenul limită până la care trebuie făcut acest calcul este 23 noiembrie”, a declarat Liviu Diaconescu.

Primarii, de acord cu revizuirea

Cei mai mulţi primari din Gorj văd cu ochi buni această revizuire pentru a vedea şi guvernul că nu mai au cu ce să facă treabă în primărie din lipsă de personal. ”Să facă ce revizuire vor să vadă că la mine e o situaţie dramatică. Mai am şapte oameni în primărie, cu mult sub medie. Poate aşa ne mai dau o şansă la deblocări de posturi”, a adăugat primarul din Dănciuleşti, Ion Andronescu.

Şi primarul din Roşia de Amaradia are problem cu personalul.  ”În ceea ce mă privește pot să spun că funcționez cu deficit de personal. La Roșia de Amaradia, organigrama primăriei prevede 22 de posturi pentru că avem o populație de 3.122 de locuitori însă avem două posturi libere, unul de polițist local și unul de inginer agronom. Stăm cu ele blocate pentru că asta e. Noi avem aviz de la ANFP pentru 22 de posturi”, a declarat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman. La fel şi la Bengeşti. ”Noi ar trebui să avem 24 de posturi ocupate dar nu avem decât 22. Suntem în grafic așa cum prevede legea în privința numărului de locuitori, nu sunt probleme din contră ar trebui să ne mai deblocheze”, a declarat Victor Geogia, primarul din Bengești Ciocadia.

REDUCERI

Legea prevede reducerea numărului de posturi, în funcţie de numărul de  locuitori de la nivelul fiecărei localităţi. Adică zece posturi la comunele cu o populaţie de până la 1.500 de locuitori, 12 posturi în cele cu populaţie între 1.500 şi 3.000 de locuitori, 14 posturi în localităţile cu 3.000 până la 5.000 de oameni, 16 posturi în cele cu 5.000-10.000 de locuitori şi 24 de posturi în cele unde numărul cetăţenilor se situează între 10.000 şi 20.000.

Vizualizări: 1,640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: