Primarii se plâng că vechile microbuze şcolare sunt stricate

Zeci de primării din judeţul Gorj au solicitat la Inspectoratul Şcolar acordarea unui microbuz pentru transportul elevilor. Dacă luăm în calcul solicitările acestora, ar fi nevoie de încă jumătate din parcul de microbuze şcolare existent. Autorităţile locale spun că vechile autovehicule pe care le deţin sunt învechite şi se defectează mai mereu sau sunt atât de uzate încât nu mai pot primi avizul pentru a mai putea circula.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a primit zeci de solicitări din partea autorităţilor locale şi a directorilor de şcoli pentru acordarea de microbuze şcolare. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj sunt 69 de astfel de autovehicule, iar cereri sunt pentru încă jumătate din efectivul existent. Premise există ca Ministerul Educaţiei să acorde câteva microbuze noi şi pentru judeţul Gorj, însă nu se ştie când şi câte mai exact. „Solicitările sunt trecute în funcţie de cum le-au trimis primarii, le-am analizat în consiliul de administraţie şi avem în jur de 28-29 de solicitări. Ministerul a cumpărat ceva microbuze şi am înţeles că le va împărţi. Vom fi atenţi ca acolo unde este nevoie, copiii să primească microbuze. E o regulă, se împarte la numărul de judeţe numărul de microbuze achiziţionate, dar şi în funcţie de cerinţele fiecărui judeţ. Avem solicitări la Cruşeţ, acolo unde s-au comasat mai multe şcoli, la Padeş, Vladimir, Aninoasa, la Teleşti, Târgu Cărbuneşti, Novaci, Glogova. Şi de la Ţânţăreni avem o solicitare, însă din informaţiile pe care le am eu, dacă au deja două microbuze nu-l pot primi un al treilea”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.   

Primarul de la Prigoria: I-am schimbat motorul de două ori

Primarii se plâng că nu mai pot transporta copiii din comună la unităţile şcolare cu vechile microbuze. De exemplu, la Prigoria microbuzul folosit de elevi este vechi de peste un deceniu şi nu de puţine ori s-a impus contractarea unei societăţi private să preia copiii atunci când microbuzul s-a defectat. Autorităţile locale spun că au făcut deja o solicitare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru a primi unul nou. „Am solicitat microbuzul de acum trei luni. Microbuzul de la Prigoria este primul microbuz din judeţ şi cred că are 12 ani. Are şi uzură morală, dar şi fizică. Am reparat la el, i-am schimbat două motoare până acum, saşiul, nu mai schimb nimic pentru că nici nu mai vor cei de la inspecţia tehnică. Deci nu mai putem, şi-a făcut o dată norma de casare, a doua oară, a treia oară. Deserveşte şapte localităţi. Au fost situaţii când s-a stricat chiar pe drum. A rămas în loc şi a trebuit să meargă copilaşii pe picioare acasă. Cât l-am avut în reparaţii a trebuit să solicităm serviciile unui privatizat”, a spun primarul din Prigoria, Emil Răgman.    

Elevii au mers şi 14 km pe jos

Şi la Aninoasa se impune achiziţionarea unui nou microbuz şcolar. Autorităţile locale spun că, deşi dispun de un astfel de autovehicul, acesta nu face faţă distanţelor lungi care trebuie parcurse. Mai mult, au existat cazuri în care elevii au fost nevoiţi să facă naveta pe jos datorită faptului că microbuzul şcolar s-a defectat. „Am făcut solicitarea asta de vreo doi ani. Comuna Aninoasa are o întindere foarte mare ca şi drumuri însumate, săteşti şi comunale, iar distanţa pe care o parcurg elevii uneori este şi de mai bine de 7 km pe sens. Avem un microbuz dar realizează în timpul anului şcolar câte 180km pe zi deoarece trebuie să facă mai multe curse având în vedere numărul mare de elevi transportaţi. Microbuzul este destul de vechi, are mulţi kilometri şi au fost dese situaţiile în care s-a defectat, iar elevii au trebuit să parcurgă pe jos distanţele către şcoală şi de la şcoală către casă”, comentat Ilie Petroi, primarul comunei Aninoasa.  

Vizualizări: 357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: