Primarii, supăraţi că au prea mulţi copii silitori în comune

Bursele elevilor le dau bătăi de cap primarilor gorjeni. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că deși au bugetele mici trebuie să asigure din bugetele primăriilor burse pentru elevii care au primit medii peste 7.00 și 8,50 pe primul semestru al acestui an. Față de anii anteriori, când autoritățile locale acordau doar bursele sociale, iar restul banilor veneau de la Ministerul Educației, acum primăriile trebuie să suporte atât bursele de performanță, de merit și de studiu. ”Sunt prea mulți bani pe care trebuie să îi acordăm și nu avem de unde”, se plâng primarii gorjeni, deși spun că au tot respectul pentru elevii merituoși.

Cel mai supărat pe noile criterii de acordare a burselor este primarul Mihai Mazilu din Târgu Cărbunești. Acesta spune că ce scrie prin hârtiile primite de la Ministerul Educației sunt niște enormități și îi consideră pe cei care au întocmit aceste criterii niște tâmpiți. ”S-au schimbat criteriile de acordare a burselor pentru elevi, dar ceea ce spun ei acolo sunt niște enormități. Asta pentru că mai bine de jumătate dintre elevi au medii peste 8.00. Chiar dacă bugetul este mai mic cu 24% față de anul trecut noi am încercat să menținem cuantumul burselor la nivelul anului trecut, dar cei de la Ministerul Educației sunt niște tâmpiți pentru că ar trebui să știe că nu ai resursă bugetară”, menționează acesta. Mai mult decât atât, din calculele făcute de primar ar reieși că peste un miliard și jumătate de lei din bugetul de pe acest an, care e și așa firav, ar trebui distribuiți spre bursele elevilor. Primarul nu are nimic cu elevii merituoși, cu medii mari, peste 9.00, dar nu concepe cum a fost posibilă întocmirea unui astfel de ordin prin care autoritățile locale sunt nevoite să îi premieze cu bani și pe elevii care au medii de 7.00, de la învățământul primar până la cel liceal. ”În aceste condiții ar trebui să alocăm din bugetul local peste un miliard și jumătate doar pentru bursele elevilor. Să primească burse toți elevii de la gimnaziu care au medii peste 7.00 sau 8.50 înseamnă că trebuie să avem bani pentru peste 70% din elevi, pentru că atâția au peste această medie. Așa ceva nu se poate, de la 9.00 în sus este altceva. Se cunoaște că cei de la Ministerul Educației sunt puși pe criterii politice”, mai susține Mihai Mazilu. În acest oraș funcționează Colegiul Național ”Tudor Arghezi” și Școala Generală ”George Uscătescu”. La nivelul municipiului Târgu Jiu se lucrează încă la listele cu elevii propuși pentru acordarea burselor.

Fonduri insuficiente la Roșia de Amaradia

Secretarul școlii din Roșia de Amaradia, Dinel Diaconescu, care este și consilier local, spune că este imposibil ca bugetul comunei să suporte atâtea burse. ”Primăria practic nu poate susține atâtea burse. Noi am prevăzut din bugetul local 7.000 lei în acest scop, pe care sperăm să îi împărțim cum putem. Nu vor ajunge însă pe întreaga durată a anului școlar. După ce se vor termina banii poate se va veni cu o rectificare bugetară. Va fi destul de greu pentru că în acest an bugetul este cu 35% mai mic și cadrul legal cuprinde o categorie mult mai mare de bursieri decât până acum. Am prezentat și consiliului local cadrul legislativ privind bursele, dar se pare că nu este sustenabil financiar”, menționează Dinel Diaconescu. Până la această oră reprezentanții primăriei din localitate nu au stabilit cuantumul acestor burse. ”La nivelul comunei noastre funcționează liceul, o școală generală și două școli primare. Avem cam peste 620 de elevi și 125 de preșcolari. Cred că problema burselor este una generală. O să căutăm să intrăm în legalitate pe cât se poate”, afirmă acesta.

Sute de milioane pe naveta profesorilor

Problema este cu atât mai mare, cu cât din buget trebuie plătită și naveta profesorilor, care vin să predea la școlile din Roșia de Amaradia de la distanțe destul de mari, din Târgu Jiu sau din Bumbești-Jiu. ”Tot din buget achităm și naveta cadrelor didactice. Pentru navetă am alocat  în jur de 300 de milioane lei vechi, care nu vor fi nici pe departe suficienți. Acum achităm transportul pe luna septembrie anul trecut. Nu avem de ales pentru că sunt oameni care vin de la distanțe mari, din Târgu Jiu și Bumbești-Jiu”, mai explică consilierul local Dinel Diaconescu.

CRITERII

Bursele de performanță se vor acorda elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, bursele de merit vor fi primite de elevii care au obținut media generală de cel puțin 8.50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior sau în primul semestru al anului școlar, bursa de studiu se va acorda elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7.00 și nota 10.00 la purtare. Nu în ultimul rând, tot autoritățile locale trebuie să asigure bursele de ajutor social.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: