Primăriile au liber la angajări, dar nu au bani de salarii

Administraţiile publice locale pot face angajări de personal pe posturile vacante fără să mai fie îngrădite de legislaţie. Primarii spun că ar avea nevoie de angajaţi, dar n-au bani la buget pentru ale plăti salariile.

Ordonanţa 77/2013, care bloca angajările la primării a fost declarată neconstituţională, iar de acum, pentru a angaja personal este nevoie doar de avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). „Orice primar care are funcţii publice vacante, indiferent de motivul vacantării, poate să organizeze concurs, dar legea spune că se organizează cu avizul ANFP, dar avizul se dă fără problemă. Dacă e vorba de funcţii de conducere ne bagă şi pe noi, Prefectura, în comisia de concurs. Dacă sunt funcţii de execuţie le dă voie să organizeze la nivel local”, a spus Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.  Dacă este vorba de funcţii contractuale, ca de exemplu şofer, femeie de serviciu sau paznic, nu mai trebuie aviz ci doar înştiinţarea opiniei publice în legătură cu concursul şi condiţiile de participare.

Angajaţi fără bani

Până acum, primarii gorjeni se plângeau că nu pot face angajări pentru că posturile au fost blocate. Acum că s-au deblocat, nu pot pentru că nu au bani. Este cazul primăriei Jupâneşti. “Voi face o evaluare a situaţiei posturilor vacante şi a nevoilor şi după acea mă voi hotărî. Ca să poţi să faci angajări trebuie să ai buget. Fără bani nu putem să angajăm oameni, că nu putem să-i plătim din buzunarul nostru”, a spus Petre Guşiţă, primarul comunei Jupâneşti. Aceeaşi situaţie la Primăria Alimpeşti. Poturile nu au fost prinse în buget, astfel că „urgenţa rămâne la urmă“. “Avem două posturi vacante de consilier juridic şi de secretar, care este interimar. Dacă n-avem bani urgenţa rămâne la urmă. Poate la o rectificare bugetară să reuşim să angajăm, că altfel, fără fonduri nu se poate. Oricum, problema trebuie rezolvată anul acesta”, a spus Elena Mosor, primăriţa din Alimpeşti. Şi primarul din Ioneşti, Marian Tătaru, are nevoie de personal, deoarece primăria funcţionează cu opt persoane, deşi organigrama este formată din 21. „Noi vrem să facem angajări decât pe posturile pe care le am pe sistemul de canalizare, după aceea vedem ce e de făcut pentru celelalte. E în funcţie de buget şi de bani. Trebuie să avem bugetul de cheltuieli în concordanţă cu ce cerem. Avem 21 de posturi aprobate din care doar 8 sunt ocupate”, a declarat Marian Tătaru, primarul comunei Ioneşti.         

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: