Primarul Ciocea accesează fonduri europene pentru situaţiile de urgenţă

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, s-a orientat la măsurile pe care le va accesa în anii următori pe fonduri europene. Ciocea a demarat deja documentaţia pentru a putea accesa măsura 7.2 pentru drumurile de interes local. Este vorba de un milion de euro, bani europeni pe care edilul speră să-i atragă în comunitatea locală. Mai mult, primăria Bustuchin vrea să doteze serviciul voluntar de urgenţă cu utilaje de ultimă generaţie pentru a interveni în zonele greu accesibile din localitate.

Drumurile de interes local din Bustuchin sunt prioritare pentru primarul Ion Ciocea. Acesta speră să atragă un milion de euro pentru modernizarea drumurilor pe măsura 7.2, fosta 3.2.2. ”Eu aş vrea să accesez toate măsurile, că de asta sunt primar. Aş avea pe fosta măsură 3.2.2 căreia acum îi spune 7.2, pentru drumurile de interes local, să luăm acei un milion de euro. E un program la care am început deja documentaţia, toate studiile geo, topo, expertize şi studii de fezabilitate, ca pe data de 23 septembrie să depunem cererea de finanţare, sesiunea 2015. A doua măsură pe care vrem să o exploatăm, să o folosim este măsura 4.2, drumurile de exploatare, aici va fi mai complicat pentru că noi avem toate drumurile de exploatare, le avem vicinale şi trebuie să le trecem din drumuri vicinale în drumuri de exploatare”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

Drujbe şi ATV-uri pe fonduri europene

Administraţia publică locală din Bustuchin intenţionează să doteze serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din fonduri europene, primarul Ion Ciocea declarând că sunt foarte multe zone greu accesibile în localitate în care abia se poate interveni. Un astfel de loc este satul Poieniţa, unde iarna este nevoie de intervenţia a două utilaje. ”Pe situaţii de urgenţă, aşteptăm oferta de utilaje de la o firmă de consultanţă. Pe situaţii de urgenţă avem un serviciu voluntar şi vrem să luăm o maşină de pompieri, ATV-uri, sonde de apă, drujbe, sunt mai multe utilaje pe care ni le dorim. În comuna Bustuchin avem mai multe zone greu accesibile, satul Poieniţa, acolo iarna la prima zăpadă trebuie să intervenim cu câte două utilaje, îl tractăm unul pe celălalt şi greu se intră pentru că sunt zone unde panta este extraordinar de mare. Cred că numai un ATV 4x4 sau 6x4 cu lamă poate fi de folos. Sunt măsuri, sunt bani europeni şi nu mai contează că suntem la ţară sau suntem la oraş, dar se cunoaşte faptul că aceste măsuri sunt adresabile mai mult comunităţilor din mediul rural”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

Interesul primarului de a atrage fonduri europene este cu atât mai mare cu cât în ultima vreme a efectuat mai multe vizite de lucru în Spania, Suedia şi Irlanda. ”Am fost în Spania, Suedia, Irlanda, urmează să fac o vizită în Malta, toate sunt vizite de lucru, să vedem şi noi cum se accesează aceşti bani în afară, am vizitat primăriile, consiliile locale care lucrează şi scriu proiecte pentru a aduce bani europeni. Chiar în Suedia am avut multe de învăţat, oamenii sunt profesionişti, gândesc”, a  spus Ion Ciocea.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: