Primul dosar penal pentru vânzarea de petarde

Poliţiştii gorjeni reamintesc faptul că interdicţiile privind vânzarea petardelor şi a celorlalte obiecte pirotehnice se menţin şi pentru actualele sărbători de iarnă. Precizările sunt făcute după ce o femeie din municipiu a fost depistată în timp ce încerca să comercializeze artificii care sunt interzise prin lege.

Nu mai puţin de 432 de bucăţi de artificii din clasa a II-a au fost confiscate cu această ocazie, femeia fiind acum anchetată penal pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, inspectorul Daniel Tică, spune că primele controale pe această temă au avut deja loc la nivel de municipiu. „Reamintim faptul că, prin modificările aduse legislaţiei în domeniu în anul 2006, s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria “obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I.

Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu şi numai în locurile autorizate. De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile sus menţionate. Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populaţie, din clasa I, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Secţiunea II, art. 5, din Hotărârea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operaţiile cu materii explozive”, spune Tică.

Acest gen de acţiuni se va intensifica în perioada următoare, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Singurele obiecte pirotehnice de distracţie ce pot fi comercializate sunt steluţele, jerbele cu scântei, minifăcliile şi minisorii, inelele de foc şi sateliţii, precum şi lumânările scânteietoare. Interdicţiile privind vânzarea petardelor şi a pocnitorilor au fost luate în 2006, după ce sute de persoane au ajuns la diferite spitale din ţară cu răni extrem de grave produse de mânuirea imprudentă a obiectelor pirotehnice amintite.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: