Privatizare şi management privat pentru CE Oltenia

Una caldă, alta rece. CE Turceni şi SNLO, companiile monitorizate de FMI, au profit în primele nouă luni ale anului, ceea ce le asigură ieşirea de sub monitorizare. Despre asta, dar şi despre Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul de Înţelegere semnate la ultima întâlnire, planurile de privatizare, restructurare sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA, procesul de introducere a managementului performant la companiile de stat a discutat aseară ministrul Ion Ariton.

Discuţiile au fost cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. CE Turceni şi SNLO s-au prezentat bine în faţa FMI. "Pentru cele opt companii monitorizate în 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv, în urma analizei datelor economice preliminate pe nouă luni s-a constatat că, faţă de ţintele stabilite, nivelul arieratelor a scăzut, cheltuielile cu personalul s-au diminuat cu 4,5%, iar pierderile s-au redus cu aproximativ 50%. Dintre companiile monitorizate, Elcen, Complexul Energetic Turceni, SNLO şi Electrica Furnizare Transilvania Nord înregistrează profit la nouă luni şi se vor încadra în bugetul aprobat", se precizează în comunicatul remis joi de minister.

Ce se întâmplă cu CE Oltenia

Ministrul Ion Ariton a prezentat stadiul înfiinţării celor două companii energetice, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Ariton a precizat că există un memorandum de înţelegere pe care MECMA l-a negociat şi semnat cu Fondul Proprietatea, instituţie care sprijină acest proces de reorganizare. "Delegaţiile au analizat şi calendarele proceselor de privatizare atât pentru companiile la care vor fi vândute pachete minoritare, cât şi pentru companiile pe care statul le va privatiza integral. În paralel, MECMA va numi manageri noi, selectaţi de companii internaţionale de profil, la Oltchim SA şi Electrica Furnizare SA, ambele cu mandat de pregătire pentru privatizarea companiei, la noile complexe energetice Oltenia şi Hunedoara, la CN Romarm şi la CN Hidroelectrica", se mai arată în comunicat.

PRIVATIZARE

Oficialii FMI au solicitat Guvernului să prezinte o "foaie clară de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi, precum şi pentru liberalizarea preţurilor gazelor naturale şi electricităţii la companii şi populaţie, au declarat surse oficiale.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: