Problemele din sistemul energetic s-ar „aranja“ cu o avarie

Directorul general al CE Oltenia a declarat într-o intervenţie la un post local de televiziune că doar o avarie de proporţii în sistemul energetic ar schimba percepţia factorilor de decizie asupra siguranţei sistemului şi a importanţei termocentralelor. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care ministrul Andrei Gerea declarase anterior că ministerul face demersuri pentru a finaliza strategia energetică a ţării şi că se are în vedere mixul energetic.

Directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat că una din problemele ministerelor energiei sau economiei din ultimii 20 de ani a fost chiar elaborarea a prea multor strategii care nu au fost respectate. El crede că doar printr-o problemă majoră în sistemul energetic s-ar întâmpla ceva. „Părerea mea este că până nu se va întâmpla o avarie de proporţii şi o tot prognozez de ceva timp în sistemul energetic european, care este interconectat şi această avarie se poate propaga, lucrurile nu se vor aranja. Şi până se va vedea ce înseamnă siguranţă energetică şi că toată zona de energie clasică dă acest element de siguranţă şi că putem să scăpam de poluare nu prin închideri, ci prin tehnologii, lucrările nu se vor aranja foarte curând“, a declarat Ciurel.

Ministrul Andrei Gerea a declarat că este preocupat de „rentabilizarea complexului, a activităţii şi de ocuparea unei cote cât mai importante din piaţa de energie“. Cât despre realizarea unui mix energetic, soluţia fiind considerată una salvatoare, Gerea spune că este cam dificil. „Este un pic dificil pentru că acţionariatul s-a schimbat, dar totuşi se poate face la un moment dat o asociere. Noi lucrăm şi încercăm să găsim sluţia care să ne ducă spre un mix de genul acesta, să vedem ce putem asocia“.

Realizarea unui mix energetic este prevăzut şi în prima parte a strategiei energetice, puse în discuţie. În fapt, în dezbaterea publică a ajuns partea privind analiza stării de fapt, care şi ea se schimbă extrem de repede. Pentru soluţii este nevoie de specialişti. „Suntem în căutarea unui consultant pentru a angaja un consultant pe zona de energie, lucrăm cu specialişti români care-şi oferă sprijinul benevol, dar e nevoie şi de un consultant“, a mai spus Gerea.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: