Procedurile APIA, motiv de supărare în procesul unei foste salariate

Modul în care funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură primesc și înregistrează dosarele în baza cărora proprietarii de terenuri și animale primesc subvenții de la stat și Uniunea Europeană l-a enervat pe un judecător gorjean, în procesul în care acesta trebuie să dea verdictul la acuzațiile ce-i sunt aduse unei foste angajate a APIA Gorj, dar și cumnatului acesteia.

Otilia Arjocu și Gheorghe Ogrădeanu sunt din Padeș, iar fosta salariată a APIA i-a povestit magistratului Gheorghe Gârcu despre procedurile în baza cărora sunt primite cererile pentru care sunt acordate subvenții. Cei doi au fost trimiși în judecată tocmai pentru că au făcut o „învârteală” la un astfel de dosar, motiv pentru care judecătorul a cerut amănunte despre procedura de aprobare a unui dosar.

Arjocu i-a vorbit magistratului „ca din cărți”, explicându-i toată teoria și legislația despre proceduri, controale încrucișate, baze de date, etc., în cele din urmă judecătorul trăgând concluzia că celor de la APIA le scapă esențialul, și anume dacă banii pe care îi dau unui solicitant sunt acordați pentru că omul respectiv muncește efectiv pământul sau nu. „Dumneavoastră încurajați nemunca. Dați 8 milioane de lei vechi la un hectare lucrat și 5 milioane unuia care nu îl muncește. Păi dumneavoastră ce ați face, ați mai lucra pământul?”, a întrebat, retoric, evident, magistratul, care a încercat să afle, astfel, dacă inculpata din fața sa a verificat sau nu cu atenție o cerere depusă de cumnatul său în mai 2010 la centrul din Motru al APIA, unde ea era angajată.

A încasat doi ani ilegal subvenţii europene

Procurorii DNA susțin că cererea lui Ogrădeanu se baza pe o adeverință falsă, luată de la Primăria Padeș, unde acesta figurează în evidențe cu mai puțin de un hectar de teren. În realitate, bărbatul a obținut o adeverință pentru 3,31 ha de la agentul agricol Haralambie Stoicănel, restul reprezentanților Primăriei au semnat pentru valabilitatea acesteia, după care Stoicănel a mai pus un 2 în fața lui 3 și, astfel, i-a mărit lui Ogrădeanu valoarea subvenției luate de la APIA. Inculpatul spune că el chiar are terenul respectiv și că l-a moștenit de la părinții săi, cumnata sa știind și ea suprafețele respective, motiv pentru care nici nu a mai verificat valabilitatea adeverinței, chiar dacă pe ea se vedea că sunt modificări.

Arjocu a spus, de altfel, că nu are în atribuții să verifice adeverințele, ci doar să le înregistreze, la un control de rutină ea descoperind că adeverința respectivă lipsa din dosarul cumnatului său. Ea a cerut încă una Primăriei Padeș și noua adeverință i-a fost trimisă la Motru pe suprafața de peste 23 de hectare, Ogrădeanu încasând astfel timp de doi ani subvenții europene de peste 73.000 de lei. Otilia Arjocu nu este la primul dosar de acest gen, ea trebuind să apară din nou în fața magistraților într-un al doilea dosar instrumentat de DNA și care are la bază falsuri asemănătoare, pe lângă angajata APIA inculpați fiind și salariați de la Primăria Padeș, dar și fosta șefă de la APIA Gorj, Delia Mercioiu, care a dirijat lucrurile în așa fel încât și tatăl său să primească o subvenție pentru un teren pe care nu l-ar avea.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: