Procesul lui Catrinoiu ia o pauză. La Curtea Constituțională!

Nici nu și-a mutat bine dosarul de la Judecătoria Târgu Jiu la Judecătoria Craiova, că procesul început în Bănie este pus pe așteptare, lichidatorul judiciar Matei Catrinoiu cerând instanței să sesizeze Curtea Constituțională. Liderul țărănist crede, prin avocatul său, că un articol din actual Cod Penal încalcă legea fundamentală a țării și încearcă ceea ce mulți alții înaintea sa au încercat, să dovedească neconstituționalitatea articolului care reglementează statutul funcționarilor publici. „Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României, cerere formulată de inculpatul CATRINOIU MATEI. În baza art. 29 alin.4 din Legea 47/1992, sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 175 alin.2 C.p. în raport de dispoziţiile art. 1 alin. 5, art. 23 alin. 12 şi art. 73 alin. 3 lit. h din Constituţia României”, arată instanța de la Craiova, care a stabilit termen de judecată peste două săptămâni, fiind puțin probabil însă ca până atunci Curtea Constituțională să clarifice problema respectivă. Într-o situație similară au fost și medicii de la spitalul de la Târgu Cărbunești acuzați de fapte de corupție și care nu s-au considerat funcționari publici, în cazul lor Curtea de Apel Craiova fiind cea care a sesizat Curtea Constituțională cu privire la aceiași chestiune pe care o invocă și Catrinoiu acum, răspunsul nefiindu-le deloc favorabil.
„Prin decizia Curţii Constituţionale nr.2 din 15 ianuarie 2014, cu privire la „modificarea referitoare la excluderea persoanelor care îşi desfăşoară  activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale  şi care nu sunt finanţate de la bugetul de stat din sfera de incidenţă a răspunderii penale în materia acestor infracţiuni (n.ns. infracţiunilor de serviciu, de corupţie sau pentru alte infracţiuni care prevăd calitatea de funcţionar public / funcţionar a autorului),    cu subiect calificat, Curtea reţine că  norma este confuză  şi susceptibilă  de interpretări. Astfel, profesiile liberale se organizează  şi se exercită  numai în condiţiile legii, a statului profesiei  şi Codului deontologic  şi au statutul unei funcţii autonome, care se exercită în birouri sau cabinete, în cadrul asociaţiilor profesionale înfiinţate potrivit legii. De exemplu, ar putea intra în această  categorie, avocaţi, notari publici, mediatori, medici, farmacişti, arhitecţi, experţi independenţi sau practicieni în insolvenţă, fără  a exista o legislaţie clară  cu privire la toate profesiile calificate ca fiind liberale”, arată într-un document public procurorii de la Parchetul General într-un caz în care un expert judiciar a invocat și el aceleași lucruri ca și Catrinoiu.
Liderul țărănist este acum în așteptarea unei decizii a judecătorilor constituționali, în procesul pe care îl are pe rol la Craiova el fiind acuzat de delapidare în formă continuată. Procurorii susțin că el și-ar fi însușit o parte din banii a două firme pe care le avea în administrarea, creând un prejudiciu de circa 25.000 de lei. Una dintre firme aparține unei familii de romi din cartierul Meteor, aceasta având la un moment dat în posesie o barjă pe care urma să o valorifice la fier vechi. Romii s-au plâns însă procurorilor că nu au mai apucat să facă afacerea respectivă întrucât Catrinoiu ar fi vândut barja la un preț foarte mic unei firme din Constanța, după care a început să folosească banii în interes personal, în loc să achite din datoriile pe care firma le avea în primul rând la bugetul de stat și apoi către alte societăți comerciale.

Vizualizări: 470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: