Profesoara Maria Cochină critică schimbările din educaţie

Profesoara Maria Cochină, fost inspector şcolar şi secretar executiv la PDL Gorj, a declarat, ieri, într-o conferinţă a partidului că schimbările din învăţământul gorjean sunt făcute politic, fără să fie luate în calcul criterii profesionale. Aceasta crede că ar trebui să fie organizate concursuri pentru funcţiile de conducere la şcoli. Inspectorul general şcolar Ion Işfan susţine că trei sferturi din actualii directori de şcoli sunt de la PDL. PSD a făcut în aceste zile o serie de schimbări la şcoli punând directori membri de partid sau rude ale acestora.

Fostul inspector şcolar Maria Cochină a trecut în revistă într-o conferinţă de presă la PDL Gorj mai multe probleme cu care se confruntă învăţământul. Ea a criticat faptul că sprijinul financiar pe care-l primeau profesorii pentru orele de dirigenţie nu se va mai acorda, că dascălii care derulau proiecte europene au fost scoşi din programe odată cu schimbarea guvernului, dar şi că profesorii cu vechime mai mare de 25 de ani şi cu norma de 16 ore la catedră nu mai pot desfăşura alte activităţi pentru care să fie plătiţi.  

Işfan: Sunt răutăţi politice

Maria Cochină a insistat pe instabilitatea posturilor de conducere şi a criticat actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru mutările făcute în şcoli. Ea spune că sunt directori de şcoli care nu au gradele profesionale necesare pentru ocuparea unei funcţii de conducere. „Din timp în timp, pe baza unor delegaţii care sunt stabilite absolut în mod absolut preferenţial şi subiectiv, cei care ocupă diferite posturi în cadrul învăţământului gorjean şi nu numai sunt desemnaţi pe criterii totalmente politice. Ar fi interesant de făcut un sondaj pentru a se vedea câte din cadrele didactice cu funcţii de conducere, unele din ele, îmi pare rău să o spun, fără nici un fel de relevanţă profesională în faţa unor colegi, ocupă aceste funcţii. Ultimul concurs pentru directori la şcoli a fost organizat în 2008-2009, iar de atunci mandatul le este prelungit de inspectorii şcolari, criteriul principal fiind prieteniile sau apartenenţa politică”, a spus Cochină.

Inspectorul general al ISJ Gorj, Ion Işfan, declară că cei mai mulţi directori sunt „din anul precedent“, de pe vremea PDL. PSD este la guvernare din 2012. „Mai mult de trei sferturi dintre cei care ocupă funcţii de conducere în şcolile din judeţul Gorj erau şi pe vremea când doamna profesoară Maria Cochină era inspector şcolar. Dacă dânşii i-au pus politic eu i-am păstrat în continuare tot politic. 96% din cei care au fost în anul şcolar precedent sunt şi acum în şcoli. Sunt răutăţi politice. Am încercat şi am şi reuşit ca învăţământul să fie ferit de activităţile politice. Pot să o asigur că nu se mai întâmplă ce se întâmpla pe vremea când doamna Maria Cochină era inspector şcolar“, a răspuns Işfan.

Vizualizări: 403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: