Profesorii cer noului ministru cei 150 de euro pentru cărţi

Cadrele didactice din Gorj pot să-şi ia gândul de la banii pentru materialele didactice. Este primul an în care profesorii nu vor mai primi cei 150 de euro pentru pregătirea profesională, sindicaliştii anunţând ieri că proiectul a fost suspendat de reprezentanţii Uniunii Europene care s-au declarat nemulţumiţi de modul în care ministerul a justificat sumele de bani în anul electoral 2014. Profesorii aşteaptă să vadă acum care va fi poziţia noului ministru al Educaţiei cu privire la acest subiect.

Profesorii gorjeni îşi pot lua gândul de la banii pe care îi primeau în trecut pentru a se îmbogăţi din punct de vedere profesional. Până anul trecut, cadrele didactice primeau 100 de euro pentru cărţi şi materiale didactice pe care trebuiau să le justifice cu bonuri fiscale. Parlamentul a abrogat legea urmând ca profesorii să beneficieze din 2014 de o sumă de 150 de euro în acelaşi scop însă fără a mai prezenta documente fiscale justificative. Diferenţa era dată de faptul că banii veneau acum de la Uniunea Europeană printr-un proiect al Ministerului Educaţiei. Banii au venit anul trecut chiar în prag de alegeri prezidenţiale.

Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj, explică de ce profesorii nu vor mai primit bani şi în acest an. ”Anul trecut i-am primit printr-un proiect finanţat european, un proiect al Ministerului Educaţiei. Banii i-a dat Ministerul Educaţiei, iar când au venit cei de la Uniunea Europeană să verifice documentele programului, cum s-a derulat acel program, nu au fost mulţumiţi de documentaţia prezentată de reprezentanţii ministerului şi nu au mai continuat acel proiect. A rămas ca cei de la minister să refacă documentaţia urmând să fie reevaluat proiectul şi după aceea UE să-şi dea acceptul pentru continuarea proiectului. Până când nu se clarifică această problemă, acest proiect nu poate continua, iar cadrele didactice nu vor primi aceşti bani”, a spus Constantin Huică, sindicalist.

Aşteaptă reacţia ministrului Curaj

Sindicaliştii au menţionat faptul că justificarea ministerului cu privire la cheltuirea banilor a fost slabă şi că doar o reacţie a noului ministru poate salva situaţia. ”Dacă se rezolvă această problemă de documente, atunci proiectul va continua şi Ministerul va aloca alţi bani. Rămâne să vedem şi punctul de vedere al noului ministru al educaţiei. Până anul trecut aceşti bani veneau de la guvern, dar legea a fost abrogată. Cei de la Uniunea Europeană nu au fost mulţumiţi de justificarea banilor, probabil documentele solicitate nu au fost pe placul lor. Nu ştiu exact ce nu le-a convenit”, a spus Constantin Huică, lider de sindicat.

Vizualizări: 2,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: