Profesorii din Țânțăreni, păcăliți cu suta de euro

Zeci de profesori din Țânțăreni au fost dați în judecată de Librăria Mihai Eminescudin Târgu Jiu pentru și-au cumpărat cărți și nu le-au plătit. În urmă cu trei ani aceștia au fost trimiși de reprezentanții primăriei își cumpere materiale didactice în valoare de 100 euro,așa cum cerea legea,însă nici până acum facturile nu au mai fost decontate de primărie. Oamenii au rămas uimiți luna trecută,când au fost chemați la proces pentru neachitarea sumelor restante de bani.În această situație se află vreo 40 de cadre didactice,care vor trebui plătească acum din propriul buzunar câte 400 lei și penalități pentru că între timp legea a fost abrogată. 

Profesorii din Țânțăreni au fost păcaliți cu suta de euro. În luna februarie a anului școlar 2009 aceștia au fost trimiși de cei din primărie să își ridice cărți în valoare de 100 euro de la Librăria Mihai Eminescu din Târgu Jiu, urmând ca acestea să fie plătite de autoritatea locală. Numai că în timp banii nu au mai venit de la Ministerul Educației, primăria nu a mai plătit cărțile, iar acum cei aproape 40 de profesori sunt dați în judecată de librăria care le-a dat cărți în baza acestui program. ”În această situație sunt vreo 40 de profesori, care trebuie acum să achite acum cărțile cu dobândă, taxe și cheltuieli de judecată. Asta ar însemna vreo 700 lei. În tot acest timp librăria nu i-a anunțat că primăria nu a plătit banii, iar în acest an, exact la câteva zile înainte să se împlinească cei trei ani de prescripție, librăria i-a dat în judecată”, spune Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Gorj.

Primăria nu are nicio vină

Ca și cum era de așteptat, conducerea Primăriei Țânțărenu nu are nicio vină în acest caz, mai ales că în tot acest timp oamenii nu au fost anunțați că plățile au fost sistate. Vina aparține Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, susține Maria Vasilescu. ”E adevărat pentru că noi făceam plățile, dar noi trebuia să primim banii de la ISJ Gorj. În baza facturilor trimiteam situația la ISJ Gorj și ei nu ne-au trimis banii. Eu eram intermediarul. Noi nu avem nicio vină. Am făcut adrese la ISJ Gorj. Eu nu aveam voie să achit cărțile cadrelor didactice din alte fonduri”, susține Maria Vasilescu. Acesta spune că la vremea aceea s-a primit doar o parte din bani, dar restul nu a mai venit. ”O parte din bani. Nu înțeleg de ce nu ne-au dat toți banii conform cererii. Noi am făcut adresă către ei. Acest program nu prevedea să dau de undeva din buget”, susține Maria Vasilescu, primărița din Țânțăreni.

Profesorii sunt de vină...

La primăria și la școlile din zonă s-a deplasat reprezentantul Compartimentului Audit din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Constantin Dudău spune că la vremea aceea s-au acordat câte 130 lei de persoană. Dascălii mai întâi ar fi trebuit să se asigure că există fondurile și apoi să cumpere cărțile, însă aceștia au făcut exact invers. Însă dascălii nici măcar nu au depus cerere prin care să solicite acest ajutor. ”Nu am știut ce s-a întâmplat la vremea respectivă. Ceea ce am primit pentru a plăti cadrelor didactice în cuantumul celor 100 de euro sumele s-au distribuit proporțional pentru toți profesorii din județul Gorj prin ordonatorii de credite. Partea inițială, care să respecte legalitatea, nu a fost îndeplinită la Țânțăreni. Nu am găsit solicitările cadrelor didactice înregistrate. Dumnealor au forțat nota în sensul că la inițiativa conducerii au mers la librărie, de unde au procurat cărți în valoare de 400 lei, eliberându-se către o factură fiscală”, spune  Constantin Dudău. Din cei 100 de euro s-au achitat doar 130 lei. ”Cunoaștem că s-a ajuns la instanță. Oamenii sunt nemulțumiți deoarece nu au mai fost deschideri de credite pentru a achita și diferența. Începând cu 3 iulie 2010 legea  a fost abrogată. Numai o acțiune în instanță ar putea rezolva această problemă, dar nici această situație nu e posibilă deoarece nu au respectat formalitățile inițiale”, mai menționează Constantin Dudău.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: